...kuta kauemmaksi urkenee erämaahan - sitä enemmän vapautuu omaksi itsekseen...

23. loka, 2014

...kuta kauemmaksi urkenee erämaahan - sitä enemmän vapautuu omaksi itsekseen...

Taiteilijaseura Koillisen taustoja selvitellessä ja lukiessa hienoja kirjoja viime vuosisadan alkupuolelta koskien taiteilijoiden vierailuja Paanajärven maisemissa, tarttui mieleen muutamia elämän arvoihin liittyviä lauseita:

Miksi me ihmiset kadehdimme, vihaamme ja  kamppailemme jostakin vähäisestä etuudesta, vaikka kaikki on sanomattoman mitätöntä ja hetkellistä ihmeellisen luonnon, käsittämättömän maailmankaikkeuden ja ikuisuuden rinnalla?

"Kuta kauemmaksi urkenee erämaahan sitä enemmän tuntee vapautuvansa jostakin, muuttuvansa omaksi itsekseen. Tunne herkistyy, ajatus teroittuu, mielikuvitus saa vauhtia, tuntee tulevansa toiseksi paremmaksi ihmiseksi, mieleen johtuu paljon sellaista, jota ei ole joutanut eikä kyennyt muualla ajattelemaan. Täältä nähden maailman kuva esittäytyy kokolailla toisenlaisena kuin muualla."

"Vain hetkisen me elämme sitten vaivumme maan poveen, ja kohta ei meitä muista eikä kaipaa kukaan, taivaankappaleet kulkevat avaruudessa - tuhannen vuoden perästä ei työstämme ole jäljellä mitään."

Miksi tuhlaamme siis tätä lyhyttä elinaikaamme vihaan ja itsekkäitten etujen tavoiteluun?

Miksi emme ole ystävällisiä? Miksi emme tee hyvää toisillemme? Miksi emme auta toisiamme?

"Sillä parempi olisi antaa kuin ottaa. Silloin ei meiltä katoasi rauhallinen mieli, puhdas ja kaunis sisäinen elämä... V a i n ne ovat todellisia aarteita, vain niitä kannattaa tavoitella ja säilyttää..."

- otteita Arvo A Nuutisen kirjasta Suomen Sveitsissä, v 1932 -

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu