Noro- viruksen päihitystä Turun maisemissa

11. kesä, 2016

Noro- viruksen päihitystä Turun maisemissa

Todetut noroinfektiot ovat "jäävuoren huippu"

-kertoo 11.6.2016 Turun Sanomat/Laura Myllymäki

Jos sairastut nyt norovirukseen, on mahdollista, että virus on samaa kantaa, jota on tavattu Tallink Silja Linen Silja symphony-laivalla.

-Usein tartuntapaikkaa ei kuitenkaan saada selville. Se riippuu siitä, mitä sairastunut henkilö on tehnyt ennen sairastumistaan, huomauttaa Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) erikoistutkija Satu Murtopuro.

Tartunnan voi saada käsien välityksellä likaisesta pinnasta, mutta myös elintarvikkeissa on joskus norovirusta. Siksi vihannekset pitää huuhdella ja ulkomaiset pakastemarjat pitää keittää, neuvoo Murtopuro.

THL:n tartuntatautirekisteri päivittyy viikottain. Norovirustartuntojen osalta rekisteristä ilmenevät kuitenkin vain sairastuneet, joista on otettu näyte. Se on Murtopuron mukaan "jäävuoren huippu", eikä kerro viruksen tosiasiallista levinneisyydestä. Ihmiset eivät hakeudu lääkäriin vaan sairastavat norovirusta aika paljon kotona, Murtopuro sanoo.

 

Tässä meidän esimerkkitapauksessa pienin perheenjäsen toi oksennustaudin tarhasta tiistaina. Seuraavana päivänä oksensi isä, joka haki lapsen tarhasta. Sitä seuraavana päivänä vanhempi veli. Ja viimein perheen äiti. Talo desinfioitiin kloritilla ja muilla aineilla perin juurin. Sitten saapui taloon isoäiti. Yritys elää täysin desinfioituneen jopa kolmen (aamu-päivä-ilta) päivittäisen konjakkitilkan avulla tauti pysyi poissa. Maanantaina eli kolmen päivän jälkeen ajateltiin että ei tule tautia, ja konjakkilääke jätettiin pois. Noh, heti tiistaita vasten yöllä alkoi ripuli, jota kesti muutama tunti. Kun vatsaan ei laitettu koko päivänä yhteen mitään, ei pöpöllä ollut polttoainetta. Tauti talttui siihen. Tietysti heikotus ja voimattomuus jäi vielä seuraavaan päivään. Ei muuta kuin keitettyä hunajavettä ja ruokaa voimaksi. Harvinainen tauti tuli ja meni vajaassa vuorokaudessa ohi. Taas desinfioitiin koko talo. 

Taloon tuli vieras kaukomailta. Ja seuraavana päivänä iski tauti myös häneen. Ja hän meni lääkäriin. Ilmiselvä Norovirus, oli tuomio. Ja viestinä, että Noroa ei tapa kloritti, vaan oikeat saippuat ! Ja eikun taas käsittelemään kaikki pinnat. Nyt uskotaan, että 2 viikkoakin elävä Norovirus on tapettu !

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu