Facebook - mietintöjä

22. maalis, 2018

Facebook - mietintöjä

Avasin Facebook-tilin vuonna 2008. Silloin olin kovin varovainen ajatuksissani ja tarkkailin, kuka kaikkiaan näkee päivityksiäni. Silloinen kiireinen elämäntilanteeni ei toisaalta antanut mahdollisuutta kovin usein käyttää tätä kanavaa. Olen yhtä huolissani tilanteesta kuin kuka tahansa yksilö.

Opiskelin digitaalisen median maisteriksi, kuusi vuotta Oulun yliopistossa, pääaineenani oli tietotekniikka. Kävimme läpi tietoturva-asioita, data-tietokantoja ja niiden käsittelyjä - eli juuri tiedon louhintaa. Josta osittain on nyt tässä kohussa kysymys.

Kolmenkymmenenkolmen "ammattiATK"-vuoteni jälkeen olen kokenut useimmiten ongelmaksi itse ihmisen. Koetan jäsentää Facebookin tilannetta pitkän kokemukseni perusteella. Olen nähnyt ajan ennen Ms-Dos -käyttöjärjestelmää ja ajan ennen Windows-järjestelmiä - eli 1985 vuodesta lähtien. Ohjelmissa on aina ollut virheitä, joita korjataan koko ajan. Mutta vielä enemmän on ollut ongelmia itse käyttäjän taholta. Koneet ja ohjelmat tekevät just sitä mitä ihmiset käskevät. 

Ja ...vaikka tietoturvakoulutus ja varmuuskopiointi on ollut aina koulutuksessa mukana, ihminen ei niitä muista, joko innostuksissaan tai välinpitämättömyyksissään. Ihminen itse syöttää tekstit ja kuvat sekä videot kanaville.

Hakkerit eli rikolliset ovat aina päässeet läpi järjestelmiin, joskus paremmin joskus heikommin.

Mutta... esimierkiksi yksi Facebookin "solvaaja" on taho, joka itse on myynyt valtaisan määrän tietoa hurjalla summalla Facbookille, eikä taatusti ole kysynyt miljoonilta käyttäjiltä lupaa. Nyt hän näyttää olevan ensimmäisenä puukottamassa Facebookia, joka on kasvanut käsittämöttämiin mittasuhteisiin yhdistäessään miljardeja ihmisiä. Facebook on kasvanut sellaisiin mittasuhteisiin, että nähtävästi osaavan henkilöstön palkkaaminen on tuhat kertaa hankalampaa kuin henkilöstön rekrytointi johonkin Uudenkaupungin autotehtaalle. Ihmisen hyvän ja pahan taistelu on ollut ja tulee olemaan ikiaikaista.

Surullistahan tässä tilanteessa on se, että hyvät Facebookin ominaisuudet, kuten esimerkiksi suljetut ryhmät tarhoissa, kouluissa, työyhteisöissä ym. ovat muodostuneet todella avuksi henkilökunnalle ja hyödyksi vanhemmmille. Nyt on vaarassa, että "lapsi menee pesuveden mukana"! Mutta niinhän katkeroituneet kateelliset markkinahäviäjät haluavatkin tapahtuvan. Usein kateus ja oman edun  tavoittelu tai katkeruus menestyjää kohtaan luovat tilanteen, jossa tietoja on voitu avata tai yksinkertaisesti jopa myydä ! Ja sitten syy on vain Facebookin !

On selvää, että yksinkertaiset käyttäjät eivät voi itse tietää kaikkia tietoturva-ansoja. Mutta meidän on muistettava, että jokainen klikkaa itse hyväksymisen, kun "kehoitetaan painamaan kyllä" , jos saadaan ottaa facebookin tietoja ! ? Jokainen meistä on klikannut näitä hyväksymisiä!

Vaikka järjestelmä tehdään täysin aukottomaksi, tulee inhimillinen ihminen joka painaa virhenappulaa, tai on liian avokätinen tiedonjaossa.

Itse olen tehnyt kymmenen vuoden aikana kaksi rikosilmoitusta. Ne voi tehdä myös anonyymisti. Enemmän olisi ollut tarpeen, mutta aikani ei riitä metsästämään huijareita. Joka päivä Some-väylillä poistan henkilöitä, jotka pyrkivät kaveriksi tai yhteyteen. 

Peräänkuulutan vastuullista käyttöä kaikilla Some-kanavilla, jotka on Luojan lahja ihmisille. Käyttäkäämme niitä hyödyksemme kuin astianperuskoneita tai televisioita. Eihän me TV:stäkään katsota kaikkea. Siinäkin on sulkija. 

En suosittele Some-tilien lopettamista, vaan poimimaan niistä maksimaalisen hyödyn.

Tietysti peräänkuulutan kaikilta ohjelmistotaloilta äärimmäistä tarkkuuta tietoturva-aukkojen sulkemiseksi.

Tuntuu Nordeakin ylireagoivan, ja monet muut tahot, tähän tilanteeseen estämällä Nordea-rahastoliikut. Kuinka monta kertaa Nordeasta on karannut tilitietoja vääriin käsiin ? !!!!

Se joka etsii toisen silmästä malkaa, ottakoon ensin roskan omasta silmästä...

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu