Toukokuun kesäisiä kuulumisia - Jyrkänkosken yhteisötaideteos

20. touko, 2018

Toukokuun kesäisiä kuulumisia - Jyrkänkosken yhteisötaideteos

Upea kahden viikon jakso Kuusamossa Jyrkänkoskella yhteisötaideprojektin kimpussa oli ikimuistoinen. Aurinko porotti koko ajan liippatehtaan aukiolle - kaikki päivät aamusta iltaan. Iltaisin ei meinannut malttaa mennä nukkuun, kun iltaaurinko värjäsi liippatehdasmiljöön ja veden kuohut huikeisiin väreihin. Auringon runsaus ja lämpö toukokuussa yllätti niin, että iho oli palamisvaarassa ! Ja Turun Aurajoen rannassa iho jatkui paahtumistaan.

Itse taideteosprojekti alkoi odottavissa tunnelmissa. Liippatehdas asuin-konttorirakennuksen palon jälkeen sain kuulla kaivurimieheltä, että talo oli perustettu emäkallion päälle. Siitä asti olin miettiynyt, että uusi koti olisi liian lähellä tietä ja olin henkisesti varustautunut perustamaan muistoteoksen talon ja tien välimaastoon ja itse kalliolle "kalliopuutarhan" sellaisille kasveille, jotka kestävät kaikenlaiset sääolosuhteet. Kerroin odotukset ja ajatukseni yhteistyökumppaneille.

Lapin yliopiston taiteilijamaisteriohjelman yhteisötaideprojektiin oli kutsuttu Luulajasta kivitaiteilija Birgitta Lilhart, joka halusi heti kaivurin paikalle. Hän tiesi, että isoja kivilohkareita ei käsin liiku. KaivurityöJanne Laakkosen ammattitaitoisissa käsissä alkoi aamupäivällä 14.5.2018. Jo samana päivänä oli palaneen talon paikalta pintamaa kuorittu ja ensimmäiset kivet oli iltapäivällä istutettu kallion railoon. Maanantaina kävimme porukalla katsomassa kivivaarasta lisää suuria lohkareita. Jukka Palosaari haki vielä samana iltana muutaman lohkareen tiistain asennuksiin. Tiistaina saatiinkin isot lohkareet asennettua ja kaivuri lopetti tiistai-iltana kuudelta työt. Taiteilijaseuran puheenjohtaja Raimo Yli-Suvanto - ja Suoma-rouva osallistuivat kaikkina päivinä uurastukseen. Reijo Palosaari kävi luomassa yhteishenkeä ja veistelemässä viisauksiaan. Heiskasen Pirkko "aitona marttana" auttoi kahvituksissa loppuun asti. Vuokko Moilanen herkisteli kahvipannun kahvassa ja muisteli alkuaikojaan koskelle saapumisestaan.

Keskiviikko ja torstai oli varattu kalliomaalauksille ja kallion pinnan avaamiseen istutuksille. Valeistutuksessa olleet Lea Iso-Möttöseltä lahjoituksena tulleet Vuoren kilvet saatiin viherpisteeksi "melkein sotatantereelta" näyttävälle pihalle. Torstai-iltana oli varauduttu julkistamaan yhteisötaidetos. Tapahtumasta Kuusamo opiston rehtori Kari Kantola oli lähettänyt medialle tiedotteen. Projektipäällikkö Salla-Mari Koistinen saapui torstaina ja oli hämmästyksestä silmät pyöreänä, kuinka on mahdollista miten paljon neljässä päivässä oli tapahtunut. Kaikki olivat superinnoissaan !

Hämmästyksemme oli suuri, että neljän päivän aikana viesti oli kiirinyt niin, että torstaina kaikkiaan läsnäolijoita/vierailijoita saatiin kirjata yli 60 henkilöä. Koin koko illan sydänten lämpöä, niin työskentelyn aikana taiteilijaopiskelijoilta kuin illan vierailijoilta. Toivon, että näin jatkamme kalliopuutarhan ja muiden alueen projektien suhteen -  samassa hengessä.

Saavuin Turkuun - yhtä lämpimään kesään - kuin Kuusamossa oli aikaisemmat kaksi viikkoa. Tulin piipahtamaan asioille - ja valmistelen seuraavaa projektia liippatehtaan pihalle. Samalla jatkamme kalliopuutarhan rakentamista "Tekemisen meininki" - yhteisötaideteoksen ympärille.

Toivotaan nyt todella hyvää kesää koko Suomeen !

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu