Borrelios -jännitys

5. kesä, 2018

Borrelios -jännitys

Jännitystä oli ilmassa viimeisinä viikkoina, kun jouduin odottamaan verikokeen tulosta liittyen mahdolliseen Borrelioosiin. Käsivarressa, kyynärtaipeessa oli hiukan outo ilmiö - ja lääkäri määräsi verikokeeseen. Sain tänään vastauksen, ja Luojan kiitos - negatiivinen ! 

Olen ollut  Turussa, Kaarinasssa ja Turun saaristossa melkein parin vuosikymmenen aikana  erinäisiä jaksoja. Myös Hailuodossa olen vieraillut, ja saanut ystävältäni punkkisuihketta vaatteiden ja kumikenkien päälle. Aina on varoitettu punkeista. Koskaan en ole niitä nähnyt. Nytkin sanoin lääkärille, että ei käsivarressani ole punkki istunut. Hän halusi varmistaa. Ja nyt sain mielen rauhan.  Ja käsivarren punainen läikkäkin alkaa vaalentua. Ehdin jo ostaa apteekista punkkilasson ja vielä aion hankkia varalta piparminttuöljyä pullon laukkuun ja taskuun. Viimeinen viesti netissä, oli, että kun punkin päälle tiputtaa pisaran piparminttuöljyä, irroittautuu mokoma otus itse ihosta ! Ja videolla tosiaan näytettiin, kuinka irroittautui muutamassa sekunnissa !

 

 

Nyt oli sitten  ollut aikaa Googlettaa, että mistä tässä punkkitouhussa on kysymys.  Faktaa netistä, ja lääkärikin piti pienen esitelmän :

Punkkien eli puutiaisten levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus (TBE), eroavat selvästi toisistaan. Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE). Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta sitä vastaan ei voi suojautua rokottautumalla. Puutiaisaivotulehdus eli TBE on viruksen aiheuttama tauti, joka on pahimmillaan hyvin vakava. Sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. TBE:ltä eli  puutiaisaivotulehdukselta  voi suojautua rokottautumalla.

 

Tarttuminen

Borrelioosissa tartunnanaiheuttajan siirtyminen puutiaisesta ihmiseen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. TBE-virus sen sijaan tarttuu jo muutamassa minuutissa, kun virusta kantava punkki puree ihmistä. Päivittäinen punkkisyyni on siis pätevä suojautumiskeino borrelioosilta, mutta puutiaisaivokuumeen tarttumista se ei estä, jos punkki on jo ehtinyt tarttua. Sama punkki voi kantaa sekä borreliabakteeria että TBE-virusta. 

Esiintyminen

Borrelioosi on huomattavasti TBE:tä yleisempi. Viime vuosina Suomessa on raportoitu vuosittain noin 2000 borrelioositapausta. Vuonna 2017 TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus todettiin 82 potilaalla. Puutiaisaivotulehdustapausten määrät ovat viime vuosina olleet kasvussa. 

Todelliset määrät tartuntojen kohdalla ovat suurempia, sillä tilastoihin päätyvät vain laboratoriotesteissä varmistetut tapaukset. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kuudesosa punkeista kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta kantaa puolestaan noin 1,5 prosenttia punkeista.

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu