Maailman historian merkkipäivä 16.7.2018

16. heinä, 2018

Maailman historian merkkipäivä 16.7.2018

Elämme päivää, jolloin mietintäpöydällä on koko maapallomme tilanne kahden suuren valtion päämiesten kautta. Suomi isännöi mielenkiintoista ja nopeasti toteutettua kokoontumista. Maailman median huomio on keskittynyt Suomeen ja Helsinkiin. Nykyisin tapa toimia niin politiikassa kuin mediassa on muuttunut viime vuosien aikana. Painettu media jää vääjäämättä toiseksi nopealle sosiaaliselle medialle. Toisaalta painettu teksti tuottaa harkitumpaa analyysiä.

Amerikan presidenti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat samantyyppisiä päämiehiä, jotka ovat kuitenkin totaalisen erilaisia. Trumpin yritystausta ja spontaani tapa tehdä politiikkaa twiittaamalla ajankohtaisista asioista koko maapallon luettavaksi, tekee hänestä arvaamattoman politiikan saralla.  Viime viikon Euroopan kiertueen lehdistötilaisuudet pistivät mielet odottamaan mahdollisesti mitä vain Helsingin tapaamisen yhteydessä ! Trump edustaa perinteistä amerikkalaista perhedynastiaa kaikessa konservatiivisuudessaan.

Putin puolestaan suojelee täysin yksityisyyttään. Hän toimii itsevaltiaan tavoin asettamalla itse itsensä presidentiksi.  Putin pitää tiukasti salassa hyvin monia asioita ja kieltäytyy raottamsta hallintonsa taustoja. Putinin yksi vahvuus ehdottomasti on historian vahva tuntemus, ei vähiten liittyen Krimin ja Ukrainan asioihin. Hän on itsevarma, ovela, hauska ja jollain käsittämättömällä tavalla puoleensa vetävä. 

Haluan jättää tilaisuuden ja lehdistötiedotteen ruotimisen muille. Käyn seuraavassa läpi tarkemmin ajatuksiani liittyen tapaamisen syihin ja seurauksiin.

Nopea päätös tapaamisesta antoi vihiä joistain erityisistä taustasyystä tapaamiselle. On selvää, että nopea tapaaminen hyödytti molempia tahoja. Trump ajattelee monista asioista liikemiesmäisesti ja usein "kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti". Toisaalta on hyvä, että Amerikan vanhaa "maailmanherruus" politiikkaa ravistellaan - myös sisältäpäin. Ensi lause Putinilta hoitaa tapaaminen liikemiesmäisesti antoi vihiä tulevasta. Kehon kieli Putinilla oli selkeä ja varma alusta loppuun. Putin oli hyvin valmistautunut koko prosessiin ja antoi ymmärtää, että hän hallitsee tilannetta.  Ajatus, että Trump on todella Putinin armoilla hiipi vääjäämättä alitajuntaan. Putinilla on jotain sellaista tietoa, jolla hän pitää Trumpin sanat kaidalla tiellä. Toisaalta emme voi tietää mitä todella Krimillä ja Ukrainassa on tapahtunut viime vuosina. Historia paljastaa Venäjän ja Krimin totaaliset yhteenkuuluvuudet. Toisaalta Ukraina saattoi olla liian äkkipikainen ja jopa sokea omissa siirroissaan.

Trump oli lausunut sellaisia asioita Euroopan kiertueella, että niistä voi helposti päätellä Trumpin yhtenevän tarkoitushakuisuuden Putinin näkökulmiin. Molemmilla herroilla on selkeä tarkoitus horjuttaa Euroopan yhtenäisyyttä.  Näistä syistä on selvää, että Euroopan on syytä hakea kolmatta kumppania näiden ulkopuolelta - eli Kiinaa, joka onkin vaivihkaa - pikkuhiljaa kasvattanut vaikutusvaltaa kaikilla sektoreilla. 

Pitemmällä tähtäimellä Euroopan valtioiden tulisi olla tarkkoja. Euroopan Unioni on tasan niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Tätä menoa jatkamalla Euroopan Unionista on muutaman vuoden päästä jäljellä muisto vain. Varmasti Suomen tasavallan presidentti on vaistonnut sen vaaran viime aikoina. 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu