Miksi valokuitu ?

19. marras, 2018

Miksi valokuitu ?

Olen painiskellut myös tiedonsiirron ja valokuituasian kimpussa kohta parin vuosikymmenen ajan liittyen myös Jyrkänkosken liippatehdasmiljööseen, eli koko ajan kun olen penkonut Jyrkänkosken tehdasmiljöön vaipumista lähes ikiuneen. Kävin pitkän keskustelun edellisen Kuusamon kaupunginjohtajan kanssa valokuidun vetämiseksi syrjäkylille ja tietysti Jyrkänkosken tehdasmiljööseen. Sijaitseehan vanha teollisuusalue Kuusamon lentokentänkin läheisyydessä. Vastustus oli tuolloin käsittämätön Kuusamon kaupungin päättävissä elimissä ! Miten tällainen näköalattomuus oli vallannut kotikaupungin päättäjät ? Myös elinkeinopoliittinen ilmasto oli vaipunut "Ruususen uneen", josta ei ollut näkyvillä ulospääsyä. 

Ensimmäiset ajatukset syntyivät jo yrittäjänä ollessamme Kuusamossa. Tuolloin elettiin kaapeliaikaa, jota hoitivat puhelinyhtiöt.  Oli selvää, että tekniikkaa uusiutuu niin maan alla kuin taivaalla. Jo maalaisjärki sanoi, että maanalla oleva kaapelointi on luotettavin tapa toimia.

Syntyi valokuitu ! Luotettava, rajaton kapasiteetti ja valmius tulevaisuuteen !

Valokuitu on erittäin ohut lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon muodossa. Se on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna!

Valokuidun tekniikka on ainutlaatuinen kun verrataan kustannuksia päivittää sitä tulevaisuuden tarpeisiin. Nopeutta voidaankin kasvattaa lähes rajattomasti: siis "valonnopeus" !!

Lähes kaksikymmentä vuotta kamppailimme ADSL ym. tekniikkojen kanssa asentaessamme tuhansia tietokoneita "maailman verkkoon" . 

Ristin käteni, kun vihdoin valokuitu ilmoitettiin tulevaisuuden tavaksi toimia. Kun langaton yhteys tuntui taivaalliselta ratkaisulta, aavistimme sen puutteet ja vaarat. Langaton yhteys tulee olemaan aina täydentävä yhteys, ei valtaväylä.

Kuparikaapelia hyödyntävä  ja sähköistä tiedonsiirtoa käyttävä ADSL-yhteys on auttamattomasti hidas ja hankala paksujen kaapeleiden takia. Ennen pitkää ne korvataan valokuidulla. Etäisyydet rajoittavat niin ADSL-yhteyksiä kuin langattomia yhteyksiä. Lisäksi langattomia yhteyksiä häiritsevät maastot, puut ja rakennukset sekä jopa sääolosuhteet. Tukiasemia pitäisi olla järjetön määrä, koska tukiasemat palvelevat rajallisia yhteysmääriä.

Langattomat yhteydet tulevat täydentämään valokuituyhteyksiä, mutta ne eivät tulevaisuudessa kilpaile keskenään.

Valokuitu on yli 100 megabitin nopeudella ja toimintavarmuudeltaan ylivoimainen. Valokuituliittymiin on tarjolla jopa 1.000 megabitin eli 1 gigabitin nopeuksia. Yrityksille tarjotaan paikoin jo 10 gigan nopeuksia!

Yleensä valokuitukaapelit asennetaan maan alle. Valokuituyhteys ei ole altis säälle kuten langattomat yhteydet tai puhelinpylväissä kulkevat ADSL-yhteydet. Jos vahvistettu kuitukaapeli asennetaan kulkemaan sähköpylväissä, sijoitetaan se muihin kaapeleihin nähden korkeussuunnassa alimmaksi. Silloin se on paremmassa suojassa sään rasituksilta.

Toivon että Kuusamon, kotikaupunkini päättäjät tarttuvat vihdoin härkää sarvista ja käyttävät valtion ja EU:n tarjoaman yhteistyön rakentaa parhaat tulevaisuuden ratkaisut tietoliikenteelle.

Erityisesti Kuusamon syrjäinen asema vaatii nopeaa tietoliikenneyhteyttä. Valokuitu on paras ratkaisu niin Kuusamon matkailulle kuin Kuusamon monipuolisen elinkeinotoiminnan kehittämiselle.

...................

(Kuva on ladattu netin kuvapankista. Tutkin kattaako lisenssi myös tämän kuvan käytön tässä yhteydessä.)

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu