Historiaa ja tulevaa

2. maalis, 2019

Historiaa ja tulevaa

Vuosi 2019 on menossa jo kolmannessa kuukaudessa. Joka vuosi nämä vuoden vaihteet tuntuvat olevan yhä kiireisimpiä. Poikkauksellisesti 2018-2019 vuodenvaihde värittyi Singaporen perhejuhlan merkeissä. Matka alkaa olla kaunis ja ihana muisto. Verottajan numerotilastot pitivät siitä huolen tammikuun lopussa ja vielä nyt helmikuullakin.

Numeroiden viidakosta olen aina välillä selvitellyt itseni ylös - ja palannut lähinnä historian kirjaimien ja kuvien maailmaan.

Kuusamon teollisen historian kirjan alku- ja lopputekstit vievät aina mennessään - tutkimalla historiaa ja peilaten nykypäiviä niihin. 

Halusin lisätä Kuusamon teollisen historian alkuun teollistumisen merkityksiä myös maailman laajuisesti. Ensimmäisenä nousi mielen syövereistä esiin Iso-Britannian siirtomaa-ajat, jolloin britit alkoivat perustaa alusmaihinsa tehtaita eri tarkoituksiin.

Yksi mielleyhtymä teollistumisesta nousee Amerikan vaikutuksesta keski- ja etelä-amerikkaan, jossa Amerikan etelävaltioiden "rotusortoon" erikoistuneet miehet menivät mm. Guatemalaan perustamaan plantaaseja, nimenomaan banaanien viljelyyn. Hurjalla menolla jo 1800-luvulla sademetsät hakattiin ja alueille istutettiin pelkästään banaaneja suuren hedelmaimperiumin tarkoituksiin - ja suurten taloudellisten hyötyjen saavuttamiseksi. Useat dokumentit antavat yksiselitteisesti vahvan käsityksen teollisuuden etenemisen syistä ja seurauksista. Järkyttävin mielleyhtymä nousi esiin, kun luin Guatemalan historiasta, kuinka Amerikka puuttui valtion johtoon istuttamalla presidentiksi "oman miehen", joka antoi verotta vieraan maan yhtiön käyttää häikäilemättömästi hyväksi maata ja orjuuttamalla sen kansalaisia. Kun Guatemala pääsi irti "orjuudesta", valjasti USA jälleen kerran miehensä vallankaappaukseen. Eikä vähiten, valjasti Bernaysin joukot lietsomaan "kylmän sodan uhkan" maapallolle - toisen maailmansodan jälkeen. Pieni ihminen ei voi muuta kuin ihmetellä ja pitää mm. Bernaysia "ihmishirviönä". 

Vasta toisen maailmansodan jälkeen markkinamiehet USA:ssa alkoivat käyttää raakoja propagandojen hyödyntämisiä niin valtioiden kuin yritysten menestyksen keinoina. Markkinamies Bernays on ehkä hurjin markkinoinnin keinojen keksijä ja laatija niin yrityksille kuin USA:n valtion etujen ajamiselle. Hän oli mm. tupakkaa markkinoimassa naisille - ja manipuloimassa heitä, kuinka tupakka olisi naisen vapauden "soihtu" !

Otan tähän vain muutamia mielen syövereistä nousevia seikkoja, joita seulon kirjaani avartamaan myös pienen Kuusamon teollisuuden kehitystä.

Lähtiessäni tutkimaan esi-isieni työskentelyä Kuusamon liippatehtaalla ja sahalla, Jyrkänkoskella, ajattelin laativani vain isäni historian. Heti ymmärsin, että isämme oli vain pieni ketjun palanen tässä maailman suuressa pyörässä.

Kirjan lopussa otan hitusen esiin myös Kuusamon kaivostoiminnan ja matkailun merkityksiä tuleville sukupolville.

Yhtenä kirjoittamisen mottona haluan säilyttää seuraavan ajatuksen:

          "Kun me tunnemme taustamme ja historiamme,

          silloin me voimme myös kestävästi    rakentaa tulevaisuutta."

         "When we know our background and history,

         then we will also be able to build a sustainable future."

 

Nyt kun Suomessa ovat vaalit tulossa, täytyy vain toivoa, että Suomen päättävät elimet ovat jatkossa selkärankaisia, eivätkä päästä ylikansallisia kaivosyhtiöitä valtaamaan Suomea.

 

Mukavaa ja aurinkoista kevään odotusta toivottaen, kirjojen tekstien ja kuvien, verottajan numeroiden ja omien maalausteni parista !

 

 

 

 

 

 

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu