Nordea ja rahanpesuyritykset tileineen

5. maalis, 2019

Nordea ja rahanpesuyritykset tileineen

Isä oli ostanut pienen määrän Kansallis-osakepankin osakkeita 1960-luvulta. Isän kuoleman jälkeen ne siirtyivät äidille ja sitten minulle. Viimeinen vaihe KOP:n osakkeiden suhteen tapahtui Nordean ja KOP:n yhdistyessä. Loppujen lopuksi Kopin osakkeet nielaistiin Nordean kitaan. Jäljelle jäi muutama osake, jotka ovat tätä nykyä rahastotilillä. Eli ei ole mitään fyysisiä papereita. Mutta ne osakkeet antavat mahdollisuuden tutkia osakkeenomistajana NOrdean toimia.

Nordea nyt, ja aiemmin KOP hoitaessaan isämme asioita, on palvellut erilaisella menestyksellä perheemme raha-asioita. Välillä asiat ovat edenneet sujuvasti ja välillä vähemmän sujuvasti - ottaen huomioon todella pienet rahavirrat. Samaa ei voinut sanoa vuonna 1968 Kuusamon Säästöpankista, josta isämme oli nostanut pienen lainan konttoriasuintalon kunnostamiseen ja toiminnan käynnistämiseen. Isäämme ei ehditty laskea hautaan, kun Säästöpankin johtaja ei antanut yhtään lyhennyksille vapaata edes hautajaisten ohi, vaan tuumasi "että teillä on niitä rantoja mitä mitata".! Noh, siitäkin selvittiin !

Kun tutut kasvot eivät ole hoitamassa tiliasioita, törmätään mitä käsittämättömimpiin kysymyksiin. Syksyllä Nordea lähestyi puhelinsoitolla ja pyysi puhelintapaamista. Ihmettelin ja sain vastauksen, että selvitetään kaikki yritykset ja niiden taustat. Perusteluina oli tarkistaa kuka yrityksen takana on ja mistä rahat tulevat - eli selvitetään rahanpesumahdollisuudet ! En uskonut korviani ! Olin aivan hämmästynyt, kun vanha - kohta sata vuotta vanha perheyrityksemme, ei ollut kymmeniin vuosiin ollut tekemisissä ulkomaan kaupan kanssa. Ne pienet rahapurot muodostuvat tunnetuista yhteistyökumppaneista. Silti he kysyivät "mitä nämä tulot ovat". Kyse oli siis aivan muutamien satasien kaupoista.

Olin aivan hämmästynyt. Jos en jotain asiaa suostunut sanomaan, joka välissä Nordean haastatelija uhkasi, että he sanovat irti sopimuksen ja lopettavat tilin.

Hälytyskellot soivat, että jälleen kerran koetetaan saada pieni yritys ja pieni ihminen "kiikkiin", jotta pankki voisi sanoa, että rahavirrat on tarkistettu - ja mahdollisesti sanktioitu. 

Olisi todella ollut asianmukaista suhtautumista ilmoittaa mitä ja miksi he tarvitsevat. He vain kysyivät kysymyksen, ja kysyttyäni mihin tätä tietoa tavitaan. Niin heidän kanta oli, että "he kysyvät ja minä vastaan". Kysyin, että teillä on nyt niin iso kala koukussa, että ette saa sitä nostettua ylös , ja siksi kiusaatte pieniä suomalaisia yrityksiä.

Nyt se tilanne on todella tullut isosti julki, ja selvästi kala on niin suuri, että sille Nordean omat selvittelijät eivät voi mitään. He voivat vain kauhistella rahavirtojen suuruutta ja niiden osoitteita.

Kaiken kaikkiaan Nordeankin maine on saanut pahan kolauksen. Sen paikkaamiseen ei riitä edes tämä julkistaminen. Varmasti monet pienet suomalaiset yirtykset saavat helposti tarpeekseen kyseisestä tavasta toimia. Ja maineen korjaamiseen menee aikaa. 

Sitä vaikeammaksi asia muodostuu, kun ilmiselvästi Nordea ja sen osakkeenomistajat ovat hyötyneet siirroista. Rahalla on monet korvat ja suut tukittu kautta aikojen. 

Vilpittömästi täytyy toivoa, että Nordea, Finassivalvonta ja poliisivoimat omaavat niin isot ja vahvat työrukkaset, että tämä mittava rahanpesuoperaatio selviää kokonaisuudessan nopeasti - ja keinot sen korjaamiseksi. Tarvitsemme useita pankkeja palvelemaan rahaliikennettä edelleen.

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu