Toimitusministeriöstön syyt ja seuraukset

9. maalis, 2019

Toimitusministeriöstön syyt ja seuraukset

Heräsimme ensimmäiseen aamuun, jolloin Suomessa on toimitusministeriöstö, lähes neljäänkymmeneenvuoteen, tällaisessa muodossaan. Poliittinen ilmasto on enteillyt tätä hetkeä jo toista vuotta, eli siitä asti kun opposition johdossa olevien valiokuntien edustajien hidastelutaktiikka alkoi purra eduskunnan työskentelyyn. Toimintatapa halvaannutti eduskunnan toiminnan niiltä osin, jotka oppositio oli ottanut kohteekseen. Valitettavasti Halla-aho näyttää olevan oikeassa. 

Otin tähän kesäkuvan, kesää odotellen muistelen päiväntasaajan lämpöä. Ilmastonmuutos etenee vääjäämättä ja Lapissa ja koskella kohta pidemmät kesäkaudet.

Pieni ihminen tässä miettii kuinka maalaisjärjen käyttö on kadonnut politiikasta. Ei ole lainkaan ihme, että jyrkän linjan populistit etenevät vaaleissa voitosta voittoon, maassa kuin maassa.  

Yrittäjäjohtoinen hallitus on ollut niin punainen vaate oppositiolle, että se on ollut kykenemätön nielaisemaan kaikkia nykyhallituksen onnistumisia. Mielenkiinto heräsi tutkimaan vuosien takaisia tilanteita eri hallituksien aikana. Synkin seikka jäi mieleen Lipposen hallituksen ajoilta, jolloin se laati eläkeuudistuksen ja indeksileikkurin eläkkeisiin.  Surullista katsoa, kuinka se johtaa keskiluokankin eläkekertymissa todelliseen köyhtymiseen. Tulevat eläkkeet ovat leikkauksien johdosta reaaliostokyvyltään laskemassa vuosi vuodelta. Suuri vaara piilee tässä epäonnistuneessa toimenpiteessä, tulevaisuutta ajatellen.

Ihmiset eivät näytä oppivan historiasta. Vängällä mieleen tulee Britannian Brexit-tapahtumat. Mitkä ovat johtaneet Iso-Britannian nykytilaan ? Poliitikot eivät uskalla katsoa peiliin, mikä on todellinnen syy Brexit-äänestyksen tulokseen. Poliitikot eivät uskalla myöntää kuinka takavuosien Rautarouva Thatcher pisti keskiluokan kyykkyyn ja köyhyyteen, sekä lopulta ajoi heidät kadulle kodittomiksi.  Jo silloin on kylvetty Britannian Brexit-äänestyksen siemenet. Poliitikot eivät uskalla katsoa totuutta silmiin, vaan syyttävät Venäjän sotkeutumista vaaleihin ! Todennäköisesti Venäjän osallistuminen vaaleihin on huomattavasti pienempi pahe kuin omien  poliitikkojen tekemät virhearvioinnit. Venäjän toimia ei myöskään pidä aliarvioida. Jos valtio on sisältäpäin vahva sitä vähemmän ulkopuoliset pystyvät sen päätöksentekoihin vaikuttamaan ! Euroopan unioni itsessään on niin pieni pisara maapallollamme, että sen jäsenvaltioiden yhteistyö olisi todella tarpeellista. Sitä vähemmän ulkopuoliset pääsevät EU-venettä keikuttamaan, mitä vahvempi se olisi sisältä. Keltainen vaara on jo todella olemassa. Mieluusti näkisin sen mieluummin voimavarana ja parempaan kehityksenä. Muutokset pitäisi tehdä Euroopan ehdoilla, ei Kiinan, Venäjän tai USA:n ehdoilla. Kaikilla sektoreilla on näköpiirissä haastavia vuosia koko maapallolla.

Teknologia on suurien murroksien kourissa. Ilmastonmuutos suistaa öljymahdit pois raiteiltaan. Autoteollisuus tulee muuttamaan suuntansa muutaman vuoden sisällä. Sekin olisi pitänyt tapahtua jo parikymmentä vuotta sitten. Kyseltyäni syitä öljypohjaisen energian vahvaan otteeseen, sain aina vastauksen "öljyn ja rahan valta" ! 

Digitaalinen media on noussut vallankäytössä perinteisen median ohi. Perinteinen media tulee heikentymään valtamediana. Perinteisen median onneton ote uutistuotannossa harmittaa, kun sen edustajat juoksevat aina epäonnistumisien perässä, ei niinkään onnistumisien perässä. Myöskään he eivät pohdi, eivätkä peilaa historioiden merkitystä tähän päivään ja tulevaisuuteen. Nykytoiminnalla media ruokkii hyvinvointivaltioiden alasajaoa. Hyvät uutiset tuottavat aina moninkertaisesti hyvää ympärilleen. Hyvää kasvualustaa pitää tuoda aina paremmin esiin.

Talousmurros on ollut jo jonkin aikaa käynnissä maailmanlaajuisesti. Kiina on noussut mahtimaaksi. Venäjä ja Usa keskittyvät omiin "näppäryyksiinsä".

Sote-kierteet on saatava loppumaan. Ellei, tulee siitä todellinen uhka Suomen tulevaisuudelle. Osa luulee Suomen olevan heikoissa kantimissa hallituksen eron takia, toisin on ! Sipilän jämäkkä ote talouspolitiikkaan, työllistymiseen, velan vähentämiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen on vailla vertaa. Suomi on vahvempi kuin aikoihin. Kuinka kuralla Suomi olikaan neljä vuotta sitten.

Yhden perustavaalaatua olevan virheen Sipilä teki arvioidessaan opposition käyttäytymisen eduskunnan toiminnan heikentämiseksi. Toinen arviointivirhe tapahtui ehkä siinä, kuinka nopeasti etelän suurkaupungit kasvavat ja vetävät ihmismassat etelä-Suomeen, työn perässä, globalisaation imussa. Pohjois- ja itä-Suomen kuihtumiseen on monia syitä. Itä-Rajan ja Venäjän historian vaikutukset Suomen historiaan kautta aikojen on huolestuttava. Ilmastonmuutos puolestaan vaikuttaa myös Lapin kehitykseen. Itäraja ja Lappi ovat maailman tapahtumien vaikutuksille herkempi alue kuin muu Suomi, ja sitä taustaa vasten niiden alueiden investoinnit eivät ole kiinnostavia.

Mutta... Soten kaatuminen sinällään tässä muodossa on ehdottomasti kaikkien etu, jonka Sipilä varmasti oivalsi jo aika kauan sitten. Ensinnäkin tämä malli, tuntematta sitä syvällisesti pohjautui todella Kokoomuksen ja Keskustan sopimukseen, jolla ei ollut siunausta. Eikä pitänytkään olla. 

Ehdottoman hyväksi on ollut ankara neljän viimeisen vuoden työskentely Soten hyväksi. Jokainen tehty työtunti ja jokainen miljoona vie asioita parempaan suuntaan. Viimeiset neljä vuotta pisti seisovat mädäntyneet vedet liikkeelle, kun valmistelijat alkoivat hämmentämään soppaa ja kentällä päättävät elimet nimenomaan joutuivat miettimään tulevaisuutta. 

Helsingin näkökulmasta Vapaavuori katsoessaan ensinnäkin paisuvaa Uudenmaanläänin ja toisekseen rajusti kasvavien kaupunkien ihmisvirtaa ja samalla tyhjentyvää itä- ja pohjois-Suomea, ymmärsi hän kirkkaasti, että malli ei toimi pitkässä ja eritasoisissa Suomen eri osissa. Hyvä Vapaavuori!  Eri metodit toimivat nopeasti kasvavissa ympäristöissä kuin kuihtuvissa osissa. Sen ymmärsi Sipiläkin jo aika kauan sitten, mutta hän oli todennäköisesti tilanteen vanki näin kauan. Hän ymmärsi myös sen, että on kestettävä opposition käsittämätöntä parlamenttarismin ja eduskunnan toimintasääntöjen rikkomista. 

Älkäämme aliarvioiko Sipilän todellisen taustavoiman merkitystä !

Näillä ajatuksilla toivon, että vaaleihin mennään avoimin mielin koko Suomen, ei omia etuja ajatellen.

Valtakunnassa kaikki hyvin !

 

 

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu