Vaalitunnelmista Pääsiäisen viettoon !

18. huhti, 2019

Vaalitunnelmista Pääsiäisen viettoon !

Kiihkeät vaalitunnelmat ovat hallinneet viikkoa. On hyvä, että pääsiäinen katkaisee kiihkeät keskustelut. Ihmiset ovat "jäähyllä" - monet perheiden ja sukujensa luona ja monet vaikka  Lapissa hiihtämässä, josta saa hyvin etäisyyttä "pikkumaisiin" ja mahdollisesti vain omaan napaan tuijottaviin ajatuksiin.  Tänään kiirastorstaina tuli jo mieleen, että onko vaalin ns. voittajapuolueella noussut päähän, niin ettei huomaa malkaa omassa silmässä. Pahimmassa tapauksessa tilanne voi ajautua niin hankalaan tilanteeseen, että kukaan tarvittavista toisista isoimmista puolueista ei lähde hallitukseen! Ja siitä seuraava vaihe onkin, että hallitustunnustelija vaihtuu. Siihen tilanteeseen ei kannattaisi ajautua, koska sama riitely ja haukkuminen jatkuisi. 

Parasta olisi laiha sopu kuin lihava riitely. Näillä ajatuksilla laskeutukaamme kristikunnan suureen ilon juhlaan - pääsiäiseen ! 

Mitä suloisin sää hellii Turun Aurajoen rannassa. Parvekkeella kasvavat ja kypsyvät ensimmäiset amppelimansikkani. Lauantaina teen pyöräretken tyttären perheen luo Kaarinaan ja puolestaan sunnuntaina tulevat he juhlapäivälliselle luokseni. 

Iloitkaamme yhdessä ! Siitä saamme ruhtinaallisesti voimaa arkeen !

.........

Monet pääsiäiseen liittyvät perinteet ovat pohjimmiltaan pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa. Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein.

  • Kolmasosa maailman väestöstä viettää pääsiäistä. Kristityt juhlivat pääsiäisenä Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Pääsiäistä on varhaisimpien tietojen mukaan vietetty jo 100-luvulla eli miltei 2000 vuoden ajan. Kristittyjen pääsiäinen on saanut alkunsa juutalaisten noin tuhat vuotta vanhemmasta pääsiäisjuhlasta.
  • Suomen kielen sana pääsiäinen, Mikael Agricolan kirjoituksissa päsieinen, viittaa paastosta pääsemiseen. Sanan on selitetty kertovan juutalaisten pääsystä Egyptin orjuudesta, pääsyä talvesta ja kristikunnan pääsyä synneistä.
  • Pääsiäinen määrittelee myös laskiaisen, palmusunnuntain, helatorstain ja kolminaisuuden sunnuntain sijainnin kalenterissa. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee, ja vuodesta riippuen pääsiäistä vietetään aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Pääsiäissunnuntai osuu usein kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeiselle sunnuntaille, mutta tarkka ajankohta noudattaa ikivanhaa laskelmaa ja määräytyy tähtitieteessä käytetyn Metonin ajanjakson mukaan. 

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu