Äitienpäivä ja Suomalaisuuden päivä - J.V. Snellmannin päivänä

12. touko, 2019

Äitienpäivä ja Suomalaisuuden päivä - J.V. Snellmannin päivänä

Hyvää äitien ja isoäitien - ja kaikkien lasten päivää ! 

Olin vuosi sitten viettämässä äitienpäivää Kuusamon Jyrkänkoskella ja kummisetäni Eino Hanhelan ja puolisonsa Siskon luona. Aloimme heti arkena perkaamaan palaneen kotimme pohjaa tulevalle kiviraideteokselle -

Hyvää äitien ja isoäitien - ja kaikkien lasten päivää !

Olin vuosi sitten viettämässä äitienpäivää Kuusamon Jyrkänkoskella ja kummisetäni Eino Hanhelan ja puolisonsa Siskon luona. Aloimme heti arkena perkaamaan palaneen kotimme pohjaa tulevalle kiviraideteokselle - "Tekemisen meininki" , joksi Reijo Palosaari sen sittemmin nimesi. Vuotungin kyläyhteisö, kuusamon Kovasin Oy ja Lapin taiteiden maisteriryhmä Kuusamo-opiston avulla kanssamme pystytti. Ihana muistella viime kesää. Vietin kaikkiaan 11,5 viikkoa Kuusamossa ja Jyrkänkoskella. Saimme vihdoin loppukesästä ensimmäisen Liippa-aitan lähes valmiiksi. Homma jatkuu tänä kesänä ja toivottavasti kaikkina tulevina kesinä ...

Tänään 12.5. - äitienpäivänä saamme juhlistaa myös suomalaisuuden päivää ! Siksi, koska "yliopisto- ja myöhempi valtiomies Snellman onnistui hämmentämään oman aikansa aineksista keitoksen, josta sai syntynsä monella tavalla se suomalaisuus, jota me edelleenkin pidämme suomalaisuutena."

Snellman oli Tukholmassa syntynyt merikapteenin poika, joka päätyi Pohjanmaalla vietetyn lapsuuden jälkeen Turun kautta Helsinkiin ja suomalaisuusajattelijoiden piireihin. Helsingin yliopistossa Snellman tutustui hegeliläiseen filosofiaan, omaksui ajatuksen itseään yksilöiden, kansakuntien ja lopulta koko ihmisyhteisön kautta toteuttavasta maailmanhengestä, ja pani sitten henkeä tarmokkaasti täytäntöön.

Teppo koskinen on julkaissut tänään Keskisuomalaisessa mielenkiintoisen tekstin liittyen päivään, josta tekstistä poimin muutaman rivin ! En tiennyt, että Krimin alue oli ollut jo tuolloin 1850-luvulla ongelmapesäkkeenä !

Nauttikaamme päivästä ja ihanaa kesän odotusta !

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu