Kuusamo ja teollisuus

23. touko, 2019

Kuusamo ja teollisuus

"Oi kaunis Kuusamo" ... Hannele Karvonen oli pistänyt Faceen videoimansa leikkeen Martti Murtovaaran ja Irja Heikkalan lauluesityksestä, jonka sävelen oli tehnyt kanttori Yrjö Koskimäki ja sanat Jari Männikkö. 

..."oi kaunis Kuusamo..

tuo kaunis maa.

Sen kirkkaat järvetkin todistaa, kun ruska kiiltää veen kalvoon. Siel' kesän airutkin öisin valvoo. Sun tunturisi ja vaarat suuret, on luoneet kansalle perusjuuret. Ne valtiaana kun valvoo ain', ei mikään mahti niit' alas paina. Ken Kuusamossa saa kesän viettää, hän järven rannalle mökin tiettää. Hän tuntee olonsa onnekkaaksi, ja tänne jäisi ainiaaksi."

.......

Ihan kuin olisin tämän joskus aikaisemminkin kuullut.., mutta sattui nyt erityisesti sielun syövereihin, kun.....

Tänään tuli Koillissanomien ja Kalevan julkaisut myös Faceen, "korkeimman" päätös Kuusamon yleiskaavan "ankkamallin" kumoutumisesta laittomana. 

Kalevasta ote: "

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan yleiskaavaan kehittämismerkintöihin sisällytettyjä kaivostoiminnan kieltäviä määräyksiä ei voitu pitää maankäyttö- ja rakennuslaissa esiintyvinä haitallisten ympäristövaikutusten estämistä tai rajoittamista koskevina määräyksinä. Määräykset eivät välittömästi koskeneet ympäristövaikutuksia, vaan tietyntyyppisen elinkeinotoiminnan kieltämistä. Määräyksiä ei voitu pitää muinakaan kehittämismerkintöjen rajaamia alueita käytettäessä tarvittavina kaavamääräyksinä. Mainitut kaavamääräykset olivat siten lainvastaisia.

Korkein hallinto-oikeus linjasi, että kaivoslain mukainen rikastus ja jalostus eivät ole alueella sallittuja, mutta louhiminen voidaan sallia tarkoin ehdoin määriteltynä siten, että alueelle ei synny merkittäviä maisemavaurioita tai kohtuuttomia ympäristövaikutuksia."

Seuraavaksi on mietittävä, mikä on totuus ja mitä seuraavaksi.

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu