Tunnelmia Kuusamo 150 teollisuus -historiakirjan työmaalta

20. heinä, 2019

Tunnelmia Kuusamo 150 teollisuus -historiakirjan työmaalta

Aloin purkaa Kuusamon teollisuuden historiaan liittyviä arkistoja 20 vuotta sitten, kohtalon heittäessä perheemme Kuusamon Jyrkänkoskelle Oulusta, jonne olimme muuttaneet myytyämme Info- kirja ja Datakauppamme.  En silloin ymmärtänyt, mihin "soppaan" olimme lusikkamme pistäneet. Vuosi vuodelta aavistus kävi selvemmäksi, että tämä työsarka on miltei päättymätön.

Onneksi ymmärsin ottaa maalausharrastukseni rinnalle, jonne olen voinut paeta miettimään "jopa amerikkalaisen elokuvan" piirteitä saaneen elämäni polkuni vaiheita. 

Nyt kirjoittaessani ja koostaessani viimeistä Kuusamon teollista historiaa koen olevani loppusuoralla. Eli Suomen 100 vuotis- ja Kuusamon 150-vuotis merkkipaalujen kunniaksi näyttää vihdoin valmistuvan tämän viimeinen tietokirjakoosteeni Kuusamon teollistumisesta. 

Viimeinen kirja on 300-sivuinen kirja, johon etsin kaikista sadoista kuvista niitä kuvia, joita ei ole aikaisemmissa kirjoissa julkaistu. Muutamia samoja näyttää olevan "pakko" siihen asettaa. Tekstien ja dokumenttien osalta pitäydyn faktoihin. Fiktiivisen romaanin tekstit ovat syntyneet rinnalla. On tapahtumia ja asioita joita ei voi sisällyttää faktakirjoihin, vaikka ovatkin faktoja.

Samalla kun lajittelen kuvia kullekin perheelle jaettavaksi, pakkaan Oulun maakunta-arkistoon ja mahdollisesti Kuusamon kirjastoon toimitettavat historia-aineistot. En aio säilyttää arkistoja kotiarkistossa tämän viimeisen kirjan julkistuksen jälkeen. 

Tavoitteemme on saada kirja painoon mahdollisimman pian. Kirjan julkistus näyttää olevan järkevä tapa toimittaa kirja ennakkoon tilanneille. Alunalkaen ajattelin, että tämä viides kirja painetaan vain ennakkoon kirjan tilanneille. Kirja koskettaa koko Kuusamoa ja sen teollistumista. Siitä syystä monet yritykset ovat nyt jo ennakkoon tilanneet kirjaa, vaikka eivät ole Liippakirjoja ostaneetkaan.

Kirja on 300-sivuinen, josta 130 sivua käsittelee teollisuuden syntyhistoriaa laitoksineen ja ihmisineen sekä tapahtumineen. Toinen osa sisältää pääosin toiminnassaolevien yritysten historiikit. Kolmas osa sisältää analyysit ja nykytilan sekä mahdolliset tulevaisuuden näkymät ja odotukset.

Kirjoitamme ja koostamme tätä tohtori Satu Käsmän kanssa. Hän työstää designerina tätä Tammisaaressa ja minä Turussa. Hän myös biologina kirjoittanee luonnon monimuotoisuudesta. Yhteiset tiedostot ovat iCloudissa. Siskoni Säde Käsmä on läheisenä lukijana ja tekstien muokkaajana ainakin Johan Vilhelm Määtän elämänkertatekstejä tehdessämme. Hän puolestaan tekee tätä Rovaniemeltä.  Tämä on sitä nykyajan työskentelyä.

Toivotan ihanaa heinäkuista hellepäivää, tuhansien valokuvien ja dokumenttien keskeltä !

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu