Hyvää Pyhäinpäivää !

1. marras, 2019

Hyvää Pyhäinpäivää !

Hyvää Pyhäinpäivää !

Isämme Johan Vilhelmin poismenosta tuli kuluneeksi 10.11.1968,  50 vuotta ja äitimme Elsan poismenosta 15.07.2002 tuli kuluneeksi 17 vuotta. Isän veljen Einon, eli äidin toisen miehen poismenosta 13.11.2000 on kulunut kohta 19 vuotta.

Kävimme viime Kuusamon reissulla Säde siskon kanssa poismenneitten läheisten haudoilla. Perheemme kahdeksasta lapsesta on elossa viisi ja kaikkiaan lapsenlapsia 12, joilla jo on omia jälkikasvujaan. Joka kerta kun kohtaamme Säde- tai Saara-siskon kanssa Kuusamossa, on halu käydä vanhempiamme muistamassa.

Kun Jarno-poika oli 4 -vuotias vuonna 1978,  hän ei voinut ymmärtää miksi hänen ukki on pistetty lumen alle jäiseen maahan, eikä hän voi nähdä häntä. Onneksi isänsä puolelta ukki sai elää pitkän elämän. Kävimme usein Jarnon kanssa isäni haudalla "voimaantumassa". 

......

Kiitos näistä kuvassa olevista taideteoksista, Lea ja Simo Iso-Möttönen - Nooa niin rakastaa näitä - on osannut lukea jo jonkin aikaa niiden kaikki tekstit: ”Valo saapuu”, ”Elämään”, ”Lupaus huomisesta”, ”Aika alkaa” ja ”Itämaille”.

......

Perinteisesti marraskuun ensimmäisenä päivänä vietettävä pyhäinpäivä kehittyi katolisen kaikkien pyhien päivän sekä sitä seuraavan kaikkien uskovien vainajien muistopäivän yhdistyttyä uskonpuhdistuksen myötä yhdeksi juhlaksi, joka alunperin tunnettiin pyhäinmiestenpäivän nimellä. Vuonna 1955 juhla määrättiin sijoittumaan lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun kuudennen päivän väliselle lauantaille. Vuonna 1967 juhlan nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa.

Pyhäinpäivän jumalanpalveluksissa on tapana lukea vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet, minkä lisäksi vainajien omaisille voidaan lähettää erityinen kutsu saapua muistelemaan rakkaitaan. Pyhäinpäivän liturginen väri on punainen, mutta viime vuosina yleistyneissä iltajumalanpalveluksissa käytetään myös valkoista.

Kristillisestä näkökulmasta pyhäinpäivässä olennaisinta on ajatus kuoleman voittamisesta, uskovien kristittyjen kilvoittelusta tämänpuoleisessa ja autuudesta tuonpuoleisessa. Kristilliseen pyhäinpäivään kuuluukin vainajien muistelun lisäksi myös toivo, sillä kuolema ei merkitse loppua, vaan ikuista elämää Kristuksen tuomassa valkeudessa, josta pyhäinpäivän kynttilöidenkin ajatellaan muistuttavan. (ote; neba.finlit.fi)

 

.... ja Kekriä ! Halloweenia! - mitä kukin viettääkin huomenna !

* Kegri = liitto päivä. Suuressa merkityksessä. Palvelijoilla vapaaviikko, friiviikko.

  -Suistamo, Martti Haavio 1886.1935

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu