Kohti uutta vuotta 2020

30. joulu, 2019

Kohti uutta vuotta 2020

Aloitin kolmisen vuotta sitten tämän "Kuusamo 150 - teollisuus" tietokirjani valmistelun, lajittelemalla arkistoja lähtökuntoon pois kotiarkistoista. Samalla kirjoitin tekstejä ja jäsentelin tapahtumia viimeiseen historialliseen tietokirjaani. Käsittämättömän laajat arkistoni sekoittivat ajatuksiani useaan kertaan.  Tämä viimeinen versio on nyt kaikkiaan viides otos sisällysluetteloksi.  Ja toivon, että se ei tästä enää rakenteeltaan muutu. 

Oheinen kuva on ensimmäinen luonnos tulevasta kirjan etukannesta. Kuva on Kai Kuntolan ottama. Takakanteen on alustavasti sovittu puuteollisuuteen liittyvät kuvat.

Lukijalle - osio kertoo kirjan syntytaustoja. 

Johdanto-osaan olen jaotellut varsinaisten  I - V osien sisällöt ja rajaukset.

Ensimmäinen osio sisältää "Kauan sitten" - tapahtumia, jopa esihistoriaan liittyviä tapahtumia. Kuusamon teollinen historia sai alkunsa vähän Kuusamon kunnan syntymisen jälkeen.

Toinen osio sisältää Kuusamon teollisuuden historiaa, sotien ja myös Kuusamon koskisodankin vaikutusta Kuusamon teollisuuteen.

Kolmas osio sisältää toiminnassaolevien yritysten historiaa ja nykypäivää. Tämä osio sisältää muunmuassa kaivosteollisuuden taustat ja nykyhetket. Tähän osioon on sisällytetty Kuusamon kunnan/kaupungin elinkeinotoimen vaiheita. Mahdollisia uusia energialähteitä on sisällytetty tähän osioon. 

Neljäs osa sisältää eri vuosikymmenten merkittävimmät vaikuttimet yrittäjyyteen ja teollisuuteen Koillismaalla. Hankalimmat niistä ovat olleet 1930-luvun finanssikriisi, toinen maailmansota ja sen lopputulos Kuusamon kannnalta.  Hankalin ja kauaskantoisin vuosikymmen,  1990-luku on tuotu omana osionaan, koska sen merkitys on ollut todella suuri ja sen kauaskantoisimmat seuraukset eivät vielä edes ole tiedossa. Tuolloin on kylvetty maailmanlaajuisesti, kansallisesti ja Kuusamon näkökulmista niin hyvät kuin huonotkin siemenet tulevaisuuteen. EU-unioniin liittyminen oli viime vuosituhannen kauaskantoisin ratkaisu Suomen kannalta, itsenäistymisen ja toisen maailmansodan jälkeen.

Viidennessä osassa olen tehnyt omia johtopäätöksiä, jotka ovat henkilökohtaisia ja eivät välttämättä perustu kaikilta osin faktoihin - vaan yhden riippumattoman ihmisen näkemykseen.

Lopussa ovat käytetyt lähteet luetteloituna eri muodoissaan.

Seuraava kiinnitys julkaisuhetkeen tehtiin ennen joulua, useastakin syystä. Kirja ei ollut valmis. Kirjan valmistumista ovat erityisesti viivästyttäneet hankala Kuusamon kaivosteollisuusasia ja 1990-luvun tuskalliset tapahtumat aina milleniumiin ja jopa sen jälkeen.

Lisäksi Liippatehtaan tarinoiden neljä kirjaa plus tämän kirjan tilanneille valmistetaan kotelo koko tälle Kuusamon teollisuuskirjapaketille. Sen suunnittelua ei ole vielä aloitettu. Kotelon kanteen on tarkoitus liittää vanhaa valokuva-aineistoa soveltuvin osin.

Päivitän vielä yhden kerran sivuillani olevaa tulevan kirjan tietopakettisisältöä.

Julkistuspäiväksi on nyt kiinnitetty 2.4.2020.

 

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu