HIstoria toistaa itseään - universumi puhuu

26. maalis, 2020

HIstoria toistaa itseään - universumi puhuu

Espanjan tauti - Aasialainen - Sars - Sikainfluenssa - Korona 

Duodecimin sivuilta otteet sitaateissa ja kursiivilla:

Kannattaa lukea koko teksti Historian influenssapandemiat.

"Influenssapandemioita on usein kutsuttu oletetun alkuperäpaikan mukaan. Nimitysperinteeseen on liittynyt myös ksenofobinen käsitys taudin vieraasta alkuperästä. Esimerkiksi vuoden 1918 pandemian nimitys espanjantauti on länsimaisten tiedotusvälineiden käyttöönottama, ja se viittaa virheellisesti Espanjaan taudin lähtöpaikkana. Tauti levisi ensin sotaa käyvissä maissa, kuten Ranskassa ja Yhdysvalloissa, mutta sotasensuuri salasi masentavat uutiset julkisuudelta. Epidemia pääsi uutisotsikoihin vasta, kun se oli edennyt maailmansodan ulkopuolella olleeseen Espanjaan."

Espanjan tautiin Suomessa menehtyi noin 20 000 henkeä. Maailmalla menehtyneitä oli ainakin 50 miljoonaa.

"Espanjantautiin vuosina 1918-1920 menehtyi poikkeuksellisen paljon nuoria. 1900-luvun aikana historian muut suuret tappajataudit katosivat länsimaista, mutta influenssa on edelleen voimissaan. Seuraavan pandemian alkamisajankohtaa ei pystytä ennustamaan, mutta mikään ei viittaa siihen, että pandemioiden historiallinen ketju olisi katkennut."

..........

Itse muistan hämärästi 1950-luvulta aasialaisen. Perheemme Jyrkänkoskella ei meinannut päästä irti taudista. Lopulta tulipalopakkaset auttoivat tappamaan petivaatteista yms. Muistan vain järkyttävän palelemisen, kun kaikki vaatteeet olivat ulkona pakkasessa ja palelimme kovin.

Seuraava virusmuistikuva piirtyy vuoteen 2002-2003, kun Sars raivosi ja ylsi jossain määrin Suomeenkin, ainakin siten että Hongkongissa asuva poikamme joutui siirtämään kuukaudella Aasiaan paluutaan. Olin Helsingissä syömässä hänen kanssaan ja ravintolassa oli äärettömän tarkat desinfiointitoimet.

Nyt olemme sadan vuoden takaisessa tilanteessa. Historia on toistamassa itseään. Olosuheet ovat toiset niin terveydenhuoltomme suhteen kuin maapallomme ihmisten matkustamisen aktiivisuuden suhteen.

Selkeästi kaksi asiaa nousee pintaan nykytilanteesta liittyen ihmisiin. Ensinnäkin osa kansasta ei usko taudin vaarallisuuteen ja toiseksi yksi osa käyttää tilannetta häikäilemättömäästi politikan tekoon. 

Nyt kun virus on rantautunut Suomeen, on vain yritettävä pitää se jotenkin hallinnassa - pysymällä eristyksissä. Suomen presidentti, hallitus ja eduskunta ovat tehneet käsitämättömän hyvää työtä - ja tarmolla. Täytyy vain rukoilla, että he pysyvät terveinä ja voimissaan viedäkseen tämä vuosisadan kammottavin  koettelus parhaimpaan mahdolliseen päätökseen. Vaurioita tulee, mutta terveet ihmiset korjaavat vauriot. Niin on aina ollut ja tulee olemaan. 

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu