Covid-19

20. huhti, 2020

Covid-19

Espanjantauti oli voimakaasti esillä 2018 niin dokumentteina kuin asiantuntijoiden huulilla ja työpöydillä. Aavistukset uudesta pandemiasta oli monien ihmisten mielessä. Lähes kaikki maailman valtioiden johtohenkilöt olivat tuudittautuneet nykyisen terveysteknologian kaikkivoipaisuudesta. Kukaan terveydestä vastaavista henkilöistä ei uskonut uuden salakavalan viruksen voimaan. Sars oli antanut varoituksen, mutta se nujertui rajaamalla ja tukahduttamalla. Näin viisas ihminen on, että nujertaa viruksen hetkessä, ajateltiin. Kukaan ei todellisuudessa lukenut historian kirjoista Espanjan viruksen toimintamallia 1918-1920 uusiutuen neljä kertaa, suhteuttaakseen sitä tämän päivän oloihin, nopeaan liikkumiseen eri puolilla maapalloa. Eräänä päivänä se vielä olisi ottava maailman käsitelyyn, uskottiin  joissakin piireissä 2018.

Kiinassa sikisi uusi Korona-virus loppuvonna 2019. Sieltä se lensi jokaiseen maapallon kolkkaan. Jälkikäteen voidaan viisastella ja moittia Kiinan välinpitämättömyyttä. WHO:n johto mietti uutta virusta Sarsin vertaisena tilanteena. Maailma nukkui ja tuudittautui vertaamaan sitä heikommaksi taudiksi kuin mikään vuosittain joukossamme pyörivä kulkutauti.

Pari kuukautta sitten länsi alkoi herätä karuun todellisuuteen. Surulla ja kauhulla olimme yhteydessä ystäviimme maapallolla - niin itään kuin länteen. Samalla olemme seuranneet taudin etenemistä Suomessa ja kuinka valtion johto ja THL asiaa hoitaa.

Poliitikot ovat vaihtuvaa sakkia. Virkamiehet ovat pysyviä. Ollessani aikoinaan 11 vuotta seurakunnan julkishallinnon tehtävissä, minulle oli sisäänkirjoitettu sääntö, että toimin virkavastuulla ja luottamushenkilöt auttavat tehtävieni hoidossa. Niin myös kävi. Voin lämmöllä kiittää silloisia yhteistyökumppaneita.

Samaa kaavaa olen pitänyt ohjenuorana katsoessani ja seuratesani nykyhallinnon toimintaa. Sosiaali- ja terveysministeriössä on paljon henkilöitä, jotka eivät nähtävsti ole tehtäviensä tasalla. Heillä on velvollisuus katsoa ja varautua suomalaisten kantokykyyn kaikissa tilanteissa - niin sodassa kuin epidemioissa. Huoltovarmuusvirasto on päässyt muotoutumaan laitokseksi, jota käytännössä ei valvo kukaan. Jälkitutkimukset pajastavat, miten sen toimintatavat olivat ehkä nukahtaneet. 

Ehdottomasti pidän virkavastuullisina Sosiaali- ja terveysminiseriötä. Jos tässä sodassa kunniankukko laulaa, niin suurin kiitos kuuluu sen hallinnon viranomaisille liittyen ihmisten terveyten.Virkavastuussa toimivat ovat vastuussa sanoistaan ja teoistaan, ei niinkään poliittiset päättäjät, jotka luottavat täysin asiantuntijoiden ja virkamiesten sanomiin. He puhuvat heille annetuilla sanoilla. Koronaviruspandemia ei ole ensisiaiseesti politikoinnin asia.

THL ei ole koskaan herättänyt suurta luottamusta. Laitos on organisaatio organisaation sisässä, joka ei ole todellisuuden tajuinen antamaan informaatiota kansalle, muille vastuuvirkamiehille eikä poliittisille päättäille.  THL on asettautunut "jumalan asemaan" ja unohtanut kenelle se on tilivelvollinen pyöritellessään virheellisiä ja kuvitteellisia kaavioita. Alun alkaen skenaarioiden luominen ei - todellisuuden pohjalle, on kyseenalaista.  Minkään maanosan ja valtion luvut eivät ole vertailukelpoisia keskenään, joten ei myöskään pidä arvostella toisen valitsemia strategioita ja selviytymistä tästä sodasta. THL ja HVK joutuivat "tosi töihin" ja kun niissä ei onnistuttu, niin syytellään sellaisia tahoja, jotka eivät ole virheisiin syyllisiä. Toivotaan, että kasvavat asioiden edetessä.

Käsittämätön päätös olla testaamatta todella suuria ihmismääriä heti epidemian alettua tulee todella kalliiksi koko Suomen kansalle ja koko maapallolle. Harkitut rajoitukset ja valtaisa ihmisten testaaminen ovat maalaisjärjelläkin ajateltuna se ainoa oikea ratkaisu tilanteen hallitsemiseksi.Testauksien laiminlyönti aiheuttaa nyt liikaa henkisiä, fyysisiä ja taloudellisia kärsimyksiä kaikille. Viranomaisten kiertely ja valehtelu aiheuttaa enemmän epäsopua kuin totuuden kertominen. Miksi ei voida tunnustaa heti, kun tehdään virhe ? silloin sen korjaaminen voi alkaa heti. Selittelyt vievät aikaa ongelmien ratkaisuilta.

Ristiriitaisten ohjeiden antaminen, hetkellisestikin, voi saada suurta tuhoa aikaan. Pieniä vihjeitä tästä on jo muun muassa Kuusamo - Oulu -akselilla. FaceBookin lähes 10 000 jäsenen ryhmässä on leimahtanut ala-arvoinen heittojen suma. Harkintakyky on pettänt niin kuusamolaisilla kuin oululaisilla. Tätä ei voi miettiä kuin kahdesta näkökulmasta; tyhmyys tai oman edun tavoittelu, olkoon se henkistä tai taloudellista, nostavat päätään tämän tyyppisessä ristiaallokossa. Silloin häviävät kaikki osapuolet. Nyt olisi syytä jokaisen kiven heittäjän katsoa peiliin, ottaa lakki pois päästä ja pyytää nöyrästi anteeksi. Vain rehellisyys maan perii - erityisesti tässä sodassa.

Samaa rehellisyyttä kansalaiset odottavat niin THL:n, Sosiaali- ja terveysministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen henkilöiltä. Poliitikot puhuvat juuri siten kuin ns. asiantuntijat ja virkamiehet heille kertovat.

Talousasioiden hoito ja sen rehellisyysnäkökulmat ovat sitten seuraavan vaiheen asioita.

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu