Koronan varjossa

24. touko, 2020

Koronan varjossa

Ensimmäiset viestit uudesta, oudosta ja vaarallisesta viruksesta kantautui KIinasta julkisuuteen ympäri maailmaa kuukausia sitten. Viimeiset tiedot kertovat, että Korona-virus olisi saanut alkunsa jo marraskuussa 2019. Alkuun Kiina salasi viruksen olemassaolon, mutta vihdoin tarttui täysillä ongelmaan ja lopulta sulki Kiinan. 

Euroopan näkökulmasta oli onnetonta kuinka Italiasta käsin Korona-viruksen leviäminen sai vapaasti alkaa tarttua  kaikkiin ihmisiin ja siten kantautua jopa Euroopan unionin etäisimpään kolkkaan eli Suomeen. Rajat olivat auki. Kauhukuvat alkoivat levitä maailmalle Italiasta. Vielä suljetusta Pohjois-Italiasta lähtevät ihmiset sanoivat uutisen olevan "hevon kakkaa" ja ettei tämä ole flunssaa kummempi. Euroopan Unioni "yllätettiin" housut kintuissa, eikä se kyennyt ottamaan yhteisön kokonaisvaltaista johtoroolia, vaikka vuonna 2018 oli tällaisesta viruksesta ja pandemiasta varoitettu maailman laajusesti. Maailman terveysjärjestö WHO ei ollut tehtäviensä tasalla.

Suomen terveydenhuolto ja poliittinen tarttuminen asiaan, sen vaatimalla vakavalla otteella, on selvästi ollut tae estämään katastofia Suomessa. On surullista seurata median osittaista kokonaisvaltaista näköalattomuutta sen nostaessa suhteettoman suureen rooliin joitakin negatiivisia tekemisiä ja tekemättäjättämisiä. Kukin asia pitäisi suhteuttaa suureen kokonaisuuteen. Kiitokset uurastamisesta niin terveydenhuollon henkilökunnalle kuin poliittisen päätöksenteon henkilöstölle.

Jo tässä viruksen suvantovaiheessa voidaan nähdä, että Suomi ja maapallo ei koskaan palaa samanlaiseen aikaan kuin ennen Korona-viruksen ottaessa maailman valtaansa. Tämä on ollut ensimmäinen varoitus ihmisen muuttumiseksi ihmiseksi ihmiselle ja palaamaamiseksi luontoäidin syliin, vaalimaan ja hoitamaan luontoa ja ympäristöään paremmin. Kaikkea maapallollamme olevaa ei ole tarkoitettu ihmisen syötäväksi, eikä ryöstettäväksi ihmisen itsekkäisiin tarpeisiin.

Työskentelytavat etätöineen ovat muuttaneet meitä yksilöinä, perheinä ja työyhteisöinä. Ennenkaikkea maapallo kiittää puhtaamman ilmaston suhteen. Riittääkö tämä pysäytys muuttamaan ihmisiä pysyvämmin vähemmän itsekkäiksi ?

Opiskellessani "etänä" Kuusamosta Ouluun ja valmistuttuani aikuisena filosofian maisteriksi 2008, mietin ja ihmettelin, miksi tätä tapaa ei käytetä enemmän ! ? Kuinka paljon vähemmän aiheutuisi muunmuassa liikenneruuhkia. 

Toinen liikenneruuhkia aiheuttava tapa toimia on kaiken työn tekeminen työpaikoilla, vaikka niin moni olisi voinut siirtyä osittaiseen etätyöhön. On selvää, että pelkästään etätyössä oleminen ei ole parasta niin työntekijälle kuin työnantajalle. Heidän lähikohtaamienn on välttämätöntä määrävälein.  Toinen häkellyttäväkin seikka on, kuinka tehokasta etätyö voi olla -ei pelkästään rahan näkökulmasta vaan työntekijän ja perheiden henkisen hyvinvoinnin kautta. Työntekijä voi itse valita ajan ja toimintatavan tehdä tulosvastuullisesti työtehtävät. 

Kaikki eivät voi tehdä etätyötä. Myös heidät tulee huomioida muuttuvassa yhteiskunnassa, omalla tavallaan uudistaen heidän toimintatapojaan. Maailman pysähdyttyä  totaalisesti viime kuukausina, on selvästi ollut nähtävissä silmin ja myös mitattuna eri mittareilla, että aurinko paistaa kirkkaammin ja ihmisillä on ollut paljon helpompi hengittää. Ilmaston saasteet ovat suurin ihmisiä sairastuttava tekijä, johtaen useammin ennenaikaiseen kuolemaan kuin ikään muu ihmisen aiheuttama onnettomuus.

Eilen ilmestyi video FaceBookin johtajalta maailmaan mullistumisesta etätyön myötä. Voin alleviivata hänen monia ideoitaan, jotka mullistavat maailmaa totaalisesti. Organisaatioita on muutettava ihmisläheisemmiksi. mutta myös huolehdittava, että "luovuusaltaita" on riitt'v'sti olemassa tuottamaan älykkäitä ratkaisuja ihmisten avuksi.

Tehottaomat ja turhat väliorganisaatiot on uskallettava uudistaa - jopa lakkauttaa. Ihmiset ja ihmisten aivot kaipaavat älyllisiä haasteita. Ennenkaikkea ihmiset tarvitset luonnon parantavaa voimaa, jaksaakseen työskennellä kiihkeissä työn rattaissa. Ihminen on ollut aina osa luontoa ja sen on palattava ymmärtämään luonnon pahoinvointia. Vain sitä kautta maailma voi pelastua.

Luonto on puhunut ja antanut varoituksen maailmalle ja sen ihmisille - alkaa muuttaa käyttäytymistään. Ihmisten tulee alkaa toimia" ihmisenä ihmiselle" ja toimimaan luontoäidin kanssa yhteistyössä maapallomme suojelemiseksi. 

Toivotaan, että toista virusaaltoa ei tule. Eli että tämä yksi aalto riittäisi varoitukseksi ihmisille muuttaa totaalisesti toimintansa ympäristön hyväksi.

Ja että ihmiset toimisivat ihmisinä ihmisille!

 

 

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu