Mielen suojaus

18. loka, 2020

Mielen suojaus

Viimeisen puolen vuoden aikana tapahtumia seuratessani välillä aivan läheltä ja välillä ollen aivan myrskyn silmässä, olen pohtinut ihmisen mielen epätasapainoon johtaneita syitä ja seurauksia. Hyvin läheltä olen seurannut muutaman nuoren, jopa lähes lapsen edesottamuksia päihteiden vaikutuksen alaisena. Tilanteisiin on jouduttu tilaamaan virkavaltaa, jolla näyttää olevan kovin puutteelliset keinot tarttua ja ohjata nuoria harhapoluilta kohti parempaa elämää. Monenlaiset päihteet koukuttavat nuoria, joilla ei ole elämässään pitkän tähtäimen tavoitteita. Vaikea sanoa, missä vaiheessa nyt seuraamani nuoret ovat kadottaneet yhteyden yhteiskunnan vastuullisen osallistujan rooliin. Nuorten outo tila ja käyttäytyminen on ollut surullista katseltavaa, etenkin kun omat työkalut puuttua tai auttaa heitä ovat olleet olemattomat. Jopa raskaan sarjan huumeet ovat olleet nähtävillä. Uutiset kertovat, että nykyisin rikoksista suurempi osuus tapahtuu huumeiden vaikutuksen alaisena. Alkoholin osuus on pudonnut niin rattijuopumuksissa kuin muissa rikoksissa.

Olen seurannut tapahtumia ja median käyttäytymistä isolla korvalla ja suurilla silmillä - mutta ennenkaikkea suurella sydämellä - erityisesti median käsittelemiä ohjelmia, joissa yhä uudelleen  pääasiassa nousee negatiivisia oireiluja päärooliin. Niihin ihmiset väsyvät ja tulevat yhä uupuneimmiksi. Videokamerat ja kaikkinainen valvonta uuvuttaa - kaikella muotoa.

Nyt olisi tartuttava juurisyihin, jotka kumpuavat kodeista, päiväkodeista, kouluista, työpaikoilta ja vapaa-ajan vieton valinnoista. Korona on nyt vain pysäyttännyt ihmiset tutkimaan kukin omaa tilannetta rehellisesti. Vuosikausia jopa vuosikymmeniä on paettu työuupumuksen, koulu-uupumuksen, vanhemmusuupumuksen ja muiden jopa tekosyiden taakse. 

 

Viisas suomalainen "vanha nainen" Pirkko Työläjärvi sanoi haastattelussa kuinka ihmisten ja päätöksentekijöiden tulisi edetä "henki edellä". Sen jälkeen tulee vasta konkretia. Ei auta, vaikka kuinka paljon rahaa syydetään kentälle ja kehiin, jos ei ole henki mukana. 

Ajat ovat muuttuneet siten, että ikämääritys pitäisi jakaa useampaan lohkoon. Ensin ovat vauvat ja taaperot, sitten varhaislapset ja lapset, sitten varhaisnuoret ja nuoret, sitten varhaisaikuiset ja aikuiset. Aikuisikä on suurin ryhmä, joka lopulta nauttii tai kärsii noiden aikaisempien vaiheiden kasvusta tai kasvamattomuudesta. Ikäihmisten ryhmittely on vielä hankalampaa kun eläkeläisikä alkaa 65-vuotiaana, mutta jotkut tekevät ansaintatyötä lähes 90-vuoteen saakka. Yhä useammat yli 90-vuotiaat ovat niin hyväkuntoisia, että hiiihtävät ja lenkkeilevät lähes satavuotiaiksi, joilla ruumiin liikunnan toimilla pitävät pään järjestyksessä.

Yhteenvetona median tuottamista monista ohjelmista voidaan vetää johtopäätös, että meillä on maailman terveimmät lapset ja vanhukset, mutta uupuneimmat ja mieleltään sairaimmat nuoret ja aikuiset. Yhä useampi jää sairauslomalle tai työkyvyttömyyseläkkeelle mielen järkkymisen takia. Nyt olisi korkea aika tarttua juurisyihin ja alkaa suojata mieltä - kuten talvella suojaamme itsemme pakkaselta ja myrskyltä - pitäisi aivomme suojata TV:n roska- ja  väkivaltaohjelmilta sekä Somen ahdistavalta infotulvalta.

Täytyy ihmetellä nykylääkärikuntaa, joka tiedostaa itse liikkumisen ja oikean ruokavalion merkityksen elämän laatuun, mutta eivät kehitä menetelmiä sen toimintatavan viemiseksi käytäntöön nuorille ja aikuisille, joilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia lasten mielen pitämisestä oikealla vahvistuvalla käyrällä.

Jo varhain näemme kuinka terveesti syövät ja liikuntaa harrastavat lapset ja nuoret menestyvät ja jaksavat. Näillä kahdella tärkeällä elementillä he suojaavat mielensä henkiseltä ylikuormitukselta, joka tosiasiassa ajaa kenet tahansa uupumukseen ja mielen järkkymiseen.

Koskaan maailmassa ei ole ollut näin paljon mieltä kuormittavaa elektroniikkaa ja digitaalisen materiaalin ylitulvaa. Jos kotona, päiväkodissa, kouluissa, työpaikalla ja harrastustoiminnoissa ei huomata elektronisen elämän vaaroja ja ylikuormitusta aivoillemme ja mielellemme, ajautuu kansakunta bittitulvassa täydelliseen tuhoon ja lopulta muistamattomaan tilaan. 

Kuka oivaltaa, kuinka suojata mielemme liialta digitaaliselta kuormitukselta ? Medialla on suuri valta ohjata hyvän ja pahan tiedon tiellä! Yhteiskunnan päättäillä on valta. Heillä pitäisi olla se käytännön teoreettinen, ennaltaehkäisevä viisaus oivaltaa keinot mielen sujojaamiseksi. 

Valitettavasti poliittinen valta ja lähes koko maailmaa hallitseva korruptoitunut valtakoneisto ovat suuria  syyllisiä ja synnyttäneet ongelmia köyhyydestä ja toivottomuudesta. Ihmiset, jotka ovat toivonsa menettäneet, tulevat mykiksi ja ajautuvat mykkinä kävelemään kaduille ja osoittamaan pahaa mieltä marsseihin. Samalla heidän eväänsä ovat rajoittuneet väkivallan käyttöön ainoana keinona. Mikään ei ole niin vaarallinen kuin nurkkaan ajettu eläin, joka ihminen myös on !

Nyt on viimeinen hetki päättäjillä herätä ja tarttua todellisiin ruohonjuuritason ongelmiin. Voi hyvin ymmärtää, kuinka suuri huoli presidentillämme on kansamme ja koko maailman kansojen tulevaisuudesta. Hän varmasti miettii, kuinka saada kaikki viisaat käytännön teoreetikot saman pöydän ääreen täällä koto-Suomessa, EU:ssa ja kaikissa maailman päättävissä pöydissä. 

Ei ole ihme, että Luoja on alkanut järjestellä työpöytäänsä uudelleen "Korona-luudalla" !

 

 

 

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu