Kirjat

Julkistetut myynnissä olevat teokset

Tilaus hintaan 28,50 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Tilaus hintaan 28,50 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

 Liippatehtaan tarinoita osa III, 1933 - 1945,

Julkistus 16.4.2015, Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen, Kitkantien juhlanäyttelyssä.  Painosmäärä 1000 kpl.

Liippatehtaan toiminnan pysähdyttyä vuonna 1932 hävisivät työpaikat ja koko Kuusamon kunta ajautui valtion holhoukseen. Pankki ei myynytkään tehdasta, vaan alkoi itse tehtailijaksi palkaten työnjohtajaksi kylältä Eetu Hanhelan.  Pankki pienensi turbiiniallasta ja tehot voiman tuotannossa heikkenivät. Pankki ei myöskään satsannut markkinointiin samassa suhteessa kuin edeltäjätehtailija. Työnjohto ja työntekijät olivat omalta kylältä. Töitä tehtiin omiien maataloustöiden ohella. Sodan pelko väijyi niin pankin kuin kyläläisten mielessä jo paljon ennen toisen maailman sodan alkua. Välirauhan aikana toiminnassa oli vain jauhomylly. Sodan aikana tehdasta asuttivat myös saksalaiset. 

Koillisen taikaa 1974 - 2014

Tilaus hintaan 25 €/kpl, sis alv 10 %,
kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Tilaus hintaan 25 €/kpl, sis alv 10 %,
kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Koillisen taikaa 1974 - 2014 -juhlavuoden kirja

Jukistus Kuusamon kirjastossa joulukuussa 2014. Painosmäärä 500 kpl. Taiteilijaseura Koillinen Ry:n historia ja taiteilijaesittely.

Koostaja, kirjoittaja, toimittaja Valma Lämsä, yhteistyössä Taiteilijaseura Koillisen kanssa.

Kirjassa peilataan taiteen maailmaa aina Kalliomaalauksista digisiveltimiin. Kirjan loppuosassa esitellään vuonna 2014 jäsenenä olleet taiteilijat teoksineen. Taiteilijat kertovat "miksi ja miten minusta tuli taiteilija? "

www.taiteilijaseurakoillinen.fi

Luontainen yhteys Taiteilijaseura Koilliseen ja sen puheenjohtajana toimiminen kiehtoivat tutustumaan myös seuran 40-vuotiseen historiaan. Niin alkoi Koillisen taikaa -kirjan kirjoittaminen yhteistyössä perustajajäsenten ja Taiteilijaseura Koillisen jäsenten kanssa. Hyvä yhteistyö kirjan taittajan tohtori Satu Lampilan kanssa johti kirjan julkistamiseen joulun alla 2014. 

 Kiitos hyvät Ystävät !

Liippatehtaan tarinoita 4

Tilaus hintaan 22 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Tilaus hintaan 22 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Liippatehtaan tarinoita, osa IV, vv. 1945 - 1968, -kirja

Julkistus marraskuu 2014, Kuusamo-talo. Painosmäärä 1000 kpl.

Sodan päätyttyä Kansallispankki oli valmis myymään tehtaan kylänmiesten perustamalle Kuusamon Kovasin Oy:lle. Liippoja valmistettiin helmikuulle 1949.  Perinteisen liipan korvasi tehdasvalmisteinen puristeliippa. Eurooppa oli pommitettu maan tasalle ja se tarvitsi sahattua puutavaraa. Kovasin Oy perusti tytäryhtiön Jyrkänkoski Oy:n sahaamaan ja viemään puutavaraa Eurooppaan. Liippatehtaan viereen perustivat  vuonna 1960 Ville ja Antti Määttä oman sahan, Vuotunki Oy:n, joka toimitti puutavaraa Eurooppaan työllistäen valtaisan määrän ihmisiä Jyrkänkoskelta, Määttälästä ja Suorajärveltä, jopa kauempaakin. Kuusamon Kovasin Oy, liippatehdas ja saha toimivat vuoteen 1968 saakka, Johan Vilhelm Moilasen kuolemaan asti.

Kuusamo sydämellä - Kuusamo in my heart

Tilaus: kirja 39,00 €/kpl, sis alv 10 %,  kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Tilaus: kirja 39,00 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Kuusamo sydämellä - Kuusamo in my heart -kirja

Julkistus: Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen, Luontokuvakeskus Hannu Hautala, 2012. Painosmäärä 3000 kpl.

Kuvat: Paavo Hamunen, Hannu Hautala, Olli Lamminsalo ja Petteri Törmänen.

Tekstit: Risto Pikkupeura ja Susanna Aarnio. 

Englannin käännökset: Jonna Lohi.

Toimittaja ja alkuruno Valma Lämsä.

kuvien lisäksi kirjassa on ripaus sotahistoriaa ja pieni katsaus viimeisiin noita-kohteisiin, unohtamatta etelä-Kuusamon rajalla olevia tuhatvuotisia kalliomaalauksia. Kirjan alussa on merkittynä parhaita kala- ja marjapaikkoja. Kirja ei ole pelkästään upea matkamuisto tai lahja Kuusamosta muuttaneille, vaan myös oiva opas Kuusamossa matkaaville.

 

Taustaa: KUUSAMO Luonnon keskellä-kirja oli loppuunmyyty. Hannu Hautalan ja Paavo Hamusen kuvin sekä Tuomo Pirttimaan tekstein varustettu kirja tuli myyntiin vuonna 2009 Digigalleriassa.

Paavo Hamunen ehdotti uutta KUUSAMO-kirjaa, johon tulisi mukaan muitakin Kuusamon luontokuvaajia, Hannun ja hänen lisäkseen. Niin Olli Lamminsalo ja Petteri Törmänen tulivat mukaan. Tekstin tekijäksi kuvaajat kutsuivat Risto Pikkupeuran. Myöhemmin mukaan tuli myös Susanna Aarnio. Vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen syntyi KUUSAMO sydämellä - KUUSAMO in my heart -kirja. Jonna Lohi käänsi tekstit englanniksi. Lähes kymmenen hengen kanssa projektin eteenpäin vieminen oli valtava ponnistus. Yhteinen tahtotila oli suuri ja kirja saatiin myyntiin viikkoa ennen joulua vuonna 2012.

Suomen suloinen suvi ja talven taika DVD -video liitetään kirjan mukaan niin kauan kuin videoita riittää. Video on kuusikielinen kuva-runo-Sibeliusmusiikkitaustainen multimediateos Suomen luonnosta.

Liippatehtaan tarinoita 2

Tilaus: kirja hintaan 28,50 €/kpl, sis alv 10 %,  kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Tilaus: kirja hintaan 28,50 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Liippatehtaan tarinoita, osa II, vv. 1920 - 1933 -kirja

Julkistus: Luontokuvakeskus Hannu Hautala, 2011. Painosmäärä 1000 kpl.

Nurmeslainen Mauri Timonen ja isänsä liikemies Matti Timonen ostivat tehtaan Kansallispankilta. Timonen hankki Saksasta kivikoneet ja toimitti Suomen eduskuntaan lattiakiviä pyöröhalliin ja lehterille, huolimatta vastoinkäymisistä. Pahin oli tulipalo helmikuussa 1929. Hän oli isänsä Matti Timosen kanssa ennakkoluuloton ja rohkea tehtailija. Timosen aikaa sanotaan loistoajaksi, joka jätti jälkensä aikalaisiin. Mitään juhlia Kuusamossa ei aloitettu ilman Timosen parin läsnäoloa. Lopulta vastoinkäymiset lannistivat ja tehdas ajautui Kansallispankille vuonna 1932.

Liippatehtaan tarinoita, osa II, täydentävä video, loppuunmyyty.

Videon julkistus Eksymän sukuseuran kokouksessa heinäkuussa 2012.

 

 

Liippatehtaan tarinoita 1

Tilaus: kirja hintaan 28,50 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com  ja valma.lamsa@iki.fi

Tilaus: kirja hintaan 28,50 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi

Liippatehtaan tarinoita, osa I, vv, 1912 - 1920 -kirja

Julkistus: Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen, Kuusamo-talo, 2011. Painos 1000 kpl.

Liippatehtaan perustaja Matti Eksymä oli voimakastahtoinen ja kauaskatseinen mies. Taistelu koskivoiman käytöstä kesti vuosia. Siitä huolimatta hän taisteli tehtaan toiminnan liikkeelle ja vei liippoja aina Turkkiin saakka. Matti Eksymä teki yhteistyötä "etelän liikemiesten" kanssa. Se oli sekä hyvästä että pahasta. Lopulta hän luopui tehtaasta etelän liikemiehille. Loppuostaja Tuisku Kurikasta velkaantui rakentaessaan ja koneistaessaan tehdasta. Tehdas jäi Kansallispankille. 

Liippatehtaan tarinoita, osa I, täydentävä video, painos 100 kpl, loppuunmyyty.

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu