Jyrkänkosken yhteisötaideteos kivestä
Alku on matkassa... malttakaa vielä hetki !
Kylttiä suunnitellaan - ja se tulostetaan säänkestävälle materiaalille pikimiten. Kyltissä on ohjaus taideteoksen rajauksista. Kalliopuutarhan rakentamista jatketaan nyt seuraavan työprojektin yhteydessä ensi kuussa. Koko yhteisötaideteos sijaitsee Kuusamon Kovasin Oy:n maalla, joka on samalla perheemme kotimiljöö. Myös itse kivipaasit ovat Kuusamon Kovasin Oy:n omaisuutta. Kylttiin tulevat merkityksi kaikki tahot, jotka olivat suunnittelemassa ja toteuttamassa tätä taideteoksen alkutaivalta.
.......
Kotimme, liippatehtaan konttori-asuinrakennus paloi 7-8.1.2001. Muutaman vuoden päästä palosta kutsuin kaivinkoneen työstämään palojäämistöä. Kaivinkoneen kuljettaja totesi, että kaksikerroksinen koulumainen rakennus oli sijainnut emäkallion päällä. Siitä lähtien olin miettinyt esi-isien kivimuiston kunnioittamiseksi alkaa rakentaa tilalle kalliopuutarhaa.
Kohtalo puuttui kuvioon kun kiirastostaina Kuusamo opiston rehtori Kari Kantola soitti, että voisiko taiteiden maisteriryhmä tehdä yhteisötaideteoksen liippatehtaan historialliseksi muistomerkiksi. Ensin olin vastaan, mutta mietin, että ehkäpä taideteos voisi muodostua omista kivilohkareistamme - ja upota tähän miettimääni kalliopuutarhakokonaisuuteen. Lopulta suostuin.
Jyrkänkosken liippatehdasmiljööseen alkoi 14.5.2018 nousta yhteisötaideteos Lapin yliopiston soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen taiteilijamaisteriryhmän toimesta. Kivipaasit olivat lähtökohtaisesti päämateriaalia kuvaamaan alueen sadan vuoden historiaa. Tien lähelle nousi seitsämän kivipaasia sahanterän kaaressa. Ilta-aurinko muodostaa kivien taakse hienon auringon kehrän.
Toinen kivipaasiryhmä, viisi lohkaretta ovat samassa pyörösahan muodostelmassa lähempänä kanavan reunaa. Lopuksi Taiteilija Birgitta Lilhart Luulajasta, taiteiden maisteriryhmän ohjaajana tarttui kiviporaan ja ohjasi ryhmän tekemään kalliomaalauksia aiheisiin liittyen. Ensimmäisessä, lähinnä tietä olevassa peruskalliossa on viikatteen terä ja miehen kädessä oleva liippa. Muihin peruskallioihin lisättiin kivivuodet liippatehdasmiljöössä 1912 - 1999 ja nyt peruskallion paljastusvuosi 2018.
Vuotungin Maamiesseura, kyläyhteisönä, antoi kylätalon kahteen palaveriin ja mukana oli myös kylän ihmisiä saamassa tätä yhteistä taivalta alkuun.
Lämmin kiitos kaikille tämän yhteisötaideteoksen alkuun saattamiseksi.
Uusimmat kommentit
Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL
Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen
Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !
Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen