Minä

Elämäni matkalta..

Jyrkänkosken rannalla, rippikoulun ja isän kuoleman jälkeen, vuonna 1970.

Kuusamon Jyrkänkosken rannalla v. 1970.

Kuusamon Digigalleriassa 2008, Jyrkänkosken alkuperäinen kanavakartta kädessäni, Matti Eksymän aikainen, tehtailijalta tehtailijalle siirtynyt, vuodelta 1913.


Matkalla aikuisuuteen


Ensimmäiset 13 vuotta sain elää kodin lämmössä ja erityisessä isän huomassa, kunnes syöpä vei isän ennenaikaiseen hautaan 1968.

Nuoruuteni elin omaa perhe-elämää, jossa lapset kasvoivat ja sitten lensivät pesästä 1999.


Aikuisuus alkoi, kun kohtalo heitti yhä uudelleen minut ja perheemme Kuusamon Jyrkänkosken rantaan 1999 tutkimaan yli sadan vuoden ajalta Kuusamon teollistumisen vaiheiden historiaa. Heti alkuun kävi selväksi, että sadan vuoden liippatehtaan kivi- ja sahahistoria vaativat tieto-taitojen kehittämistä lisää Oulun yliopiston maisteriohjelmassa. Teknisesti ison teollisuushistorian digitalisointi oli haastava kokonaisuus. Paljon äänitteitä, valokuvia, dokumentteja ja videoita, joihin kietoutui kivi- ja puuteollisuushistoriaa, sotahistoriaa, perheiden tragedioita ja rakkaustarinoita.


Valmistuin Oulun yliopistosta filosofian maisteriksi 2008, digitaalisessa mediassa. Ohessa alkoi systemaattisesti muotoutua neljän kirjan sarja; Liippatehtaan tarinat osat I - IV.

Alkuperäinen jaottelu ja käsittely alkoi sadan vuoden takaa ja jatkui vuosikymmenittäin ja tehtailijoittain nykypäiviin saakka. Viimeinen eli viides kirja, koko Kuusamon teollistumisen vaiheita käsittelevä KUUSAMO 150 -teollisuuskirja julkistettiin 29.7.2023 Kuusamotalossa.


Kuusamon Jyrkänkosken liippatehtaan arkisto on pääosin luovutettu Kuusamon kaupungin kotiseutuarksitoon. Lähes kaikki maalaukset omista arkistoistamme on luovutettu Kuusamon kaupungin arkistoon. Äänte ja digitaalinen aineisto täydentyy pikkuhiljaa luovutettavaan muotoon.


Jäljelle käsiini jäänyt tarina-aineisto muotoutuu mahdolliseen trilogiaan. Ehkäpä eläkeaikanani se tulee vielä avaamaan historian nurjaa puolta.



Järjestellessäni arkistoja luovutuskuntoon päällimmäisenä putkahti esiin vanha pahvin palanen sisältäen oheiset tekstit:


Vahvimmat sielut syntyvät kärsimyksestä


Elämisen taito ei koostu siitä, että eliminoisit ongelmasi, 

vaan enemmänkin siitä, että kasvat niiden kanssa.


Vahvat sielut ovat muuttaneet syvät avoimet haavat arviksi.


Arvet ovat muistin tikkejä, epätäydellinen sulkeutuminen, 

joka parantaa samalla kun satuttaa meitä.

Ne ovat ajan keksimä tapa pitää huoli siitä, että emme unohda haavojamme.

Tästä johtuen vahvat sielut ovat yleensä niiden peitossa, 

kuten urheuden ja sinnikkyyden, niiden suojatessa meitä kilpien lailla.


Ja rakkaus ja kiltteys toimivat vastamyrkkynä - parantaen meidän haavojamme.

 

                    - Tämä ylläoleva teksti on jäänyt tärkeimpään kansiooni, ilman lähdetietoa.


                                        Henkilö rakastuu kun hän ymmärtää

                                        toisen ihmisen olevan ainutlaatuisen.

                                                                      - Jorge Luis Borges -


Kohtalona  Kuusamon teollinen historia

Synnyin Kuusamon Jyrkänkosken rannalla ehkä pahimman Kuusamon koskisodan päivänä huhtikuussa 1955. Kymmenen vuotta aiemmin oli päättynyt toinen maailmansota Suomelle ankariin sotakorvausvaatimuksiin ja Kuusamon vauraimman alueen, Itä-Kuusamossa olevien Paanajärven ynnä muiden kylien menetykseen Neuvostoliitolle. Isämme Johan Vilhelm Moilanen selvisi sodasta ehjin nahoin, toisin kuin isän kaksi veljeä, joista toinen menehtyi ja toinen sai loppuelämäkseen sirpaleita kehoonsa. 


Moilasen kaksi veljestä oli mukana Määttien ja Kantoloiden kanssa perustamassa sodan jälkeen Kuusamon Kovasin Oy:tä, Jyrkänkosken liippatehtaan uusiksi omistajiksi. Käsittämätön varjelus piti koko tehdasalueen lähes ehjänä. Sillan räjäytyksissä oli lentänyt kivilohkareita konttoriasuintalon ja turbiinihuoneen seinään. Tehdas oli lähes siinä kunnossa kuin ennen jatkosotaa.  Kuusamon kirkonkylä oli poltettu maan tasalle ja samoin itärajan kylät. Partisaanit olivat tehneet lisäksi tuhojaan.


Äitimme Elsa s. Palukka oli tullut leskiäitinsä ja vanhemman siskonsa kanssa Kuusamoon Suorajärvelle uusioperheeseen. Äiti halusi tienata liipanteossa matkarahat etelään, mutta kohtalo oli päättänyt toisin. Vanhempani kohtasivat  Jyrkänkoskella liippatehtaalla sillä seurauksenlla että he avioituivat ja lapsia alkoi syntyä. Minä olen perheen viides.  Ensimmäinen ja kolmas lapsi olivat menehtyneet pienenä.  Elsa ymmärsi Jyrkänkosken tehdasmiljöön erikoisuuden heti. Hän näki kuinka jälleenrakennuksen aikana tehtaan sahalta lähti omilla kuorma-autoilla puutavaraa Kuusamon ja lähialueiden kymmenille kansakouluille sekä myös laivattavaksi Ouluun ja siitä edelleen Euroopan maihin. Isä työskenteli Kuusamon Kovasin Oy:ssä ja Kuusamon Jyrkänkoski Oy:ssä.  Moilaset, Määtät ja Kantolat kietoutuivat yhtiön toimintaan. Myös avioliitot yhdistivät perheitä. Näin myös historian arkistot Määttien ja Moilasten kesken yhdistyivät ja siirtyivat 2000-luvun taitteessa käyttööni historian esiintuomiseksi.


Olin syntynyt Jyrkänkosken rannalla ja kasvanut tehtaan hengessä. Vaikka monet polut veivät välillä eri paikkakunnille, veti koskimiljöö aina takaisin. Kohtalo heitti viimeisen kerran perheemme Jyrkänkoskelle 1999 toukokuussa. Tehtaassa työskennelleitä vanhuksia oli vielä elossa. He luovuttivat sadan vuoden historia-arkistoja tutustuttavaksi ja muistiin kirjoitettavaksi. Lisäksi äitimme Elsa, muualta tulleena 1940 ja itsekin liipanteossa olleena ymmärsi tehtaan merkityksen silloin ja halusi historian myös jälkipolville tiedotettavaksi. Äitimme oli haastatellut  liippatehtaalla työskennelleitä ja nauhoittanut tarinoita C-kaseteille vuodesta 1970 lähtien, vielä silloin elossa olleita liippatehtaan ja sahalaitoksen työntekijöiltä. Lisäksi Johan Vilhelm Määttä ja Mirjami s. Moilanen, luovuttivat teollisen arkistonsa historian kirjoihin vietäväksi. 


Aloitimme historiaan tutustumisen ottamalla yhteyden Oulun yliopiston historian laitokseen ja arkkitehtiosastoon, jotta saisimme arkkitehtityönä inventaarin rakennuksista ja korjaussuunnitelman lähes sadan vuoden tehdasmiljööstä. Kesällä 1999 suoritettiin tehdasrakennuksen tukeminen, jotta mittaustyö onnistuisi.  Lopullisesti mittaukset ja korjaussuunnitelmat saatiin valmiiksi arkkitehti Armi Patrikaisen diplomityötä varten kesällä 2000. Arkkitehtipiirustukset saapuivat kaksi viikkoa ennen joulua 2000. Tutustuimme niihin ja olimme valmiita investoimaan kaikkemme tehdasmiljöön nostamiseksi uudelleen toimeliaisuuteen.


Mutta toisin kävi. Heti loppiaisen jälkeisenä yönä tapahtui käsittämätön tulipalo tehdasalueella, joka vei konttoriasuintalon muutamassa tunnissa maan tasalle. Lapset olivat sunnuntaina lähteneet koteihinsa. Järkytyksestä ja käsittämättömästä tulipalosta yöllä 7 - 8.1.2001, on ollut mahdotonta toipua.


Ymmärsin, kuinka tärkeästä historian kirjoittamisesta oli kysymys. Silloisen elinkeinojohtaja Timo Lounan ehdotuksesta hain Oulun yliopistoon digitaalisen median maisterin tutkintoa suorittamaan. Sen avulla saisin lisää tieto-taitoa valtavan historia-aineiston digitalisoimiseksi ja lopulliseen taltiointiin eri muodoissa. Valmistuin Oulun yliopiston luonnontieteellisestä tiedekunnasta keväällä 2008. 


Vuonna 2011 julkaistiin Liippatehtaan tarinat osa I ja osa II, sitä mukaa kun historia-aineisto jäsentyi. Eksymän Sukuseura ja Mauri Timosen perhekunta luovuttivat aineistoa kirjoihin. Suomen eduskuntatalon arkisto luovutti kaiken Kuusamon pienen kivitehtaan kivitoimitukseen liittyvän dokumenttiaineiston Kuusamon teollisen historian kirjoittamiseksi.


Liippatehtaan tarinoiden osan IV olin koonnut jo aiemmin ensimmäiseksi. Se julkistettiin ennen osa III, joka julkistettiin 2015. Yritimme saada pankin aikaista dokumentaatiota kolmanteen kirjaan, jonka ajan, 1933 - 1945, Kansallispankki omisti tehtaan. Alunperin olin aikeissa julkistaa vain isäni muistelmat ja historiadokumentit. Kävi heti ilmi, että tehtaassa on ollut jo ennen monta tehtailijaa ja etsin kaikkien osalta kaiken mahdollisen aineiston.


Vuosina 2011 - 2015 julkistetut Liippatehtaan tarinat I - IV kertovat Jyrkänkosken tehdasmiljöön tapahtumista vuosilta 1912 - 1968, käsittäen pääasiassa Suiningin vesistön tapahtumia. Tuolloin luulin tehneeni osuuteni. Digigalleriassa olimme digitalisoineet aineistoa ja teimme äänitteistä, videoista ja muista kertyneistä aineksista kaksi videoesitystä.


Suomi täytti 100 vuotta 2017 ja Kuusamotalon Kaamosgalleria kutsui pitämään näyttelyä elokuulla 2017 sadan vuoden tehdasmiljöön tapahtumista, lisättynä omilla maalauksillani aiheeseen liittyen.

Näyttelyssä kävi yli 600 vierailijaa. Esitellessäni ryhmille ja koululaisille aineistoani,  lupasin yrittää koota koko Kuusamon teollista historiaa vielä yhteen kirjaan. Kuusamo 150 -teollisuus, 1868 -2023, Liippapitäjästä kansainvälisyyteen julkistettiin 29.7.2023. 


Karhuntassun Kuusamon jälleenrakentamisen näyttelyssä 9.4. - 31.8. 2024 käsitellaan Kuusamon sahateollisuuden siemenen eli Jyrkänkosken kiviteollisuuden muuntuminen sahateollisuudeksi.  Kuusamon Jyrkänkoski Oy tuotti puutavararaa Kuusamon jälleenrakentamiseen 1950-luvulla. Koulut ja myös Myllykosken voimalaitos saivat sahatavarat ja höylätyt sisutusmateriaalit Jyrkänkoski Oy:ltä. Vientiin Eurooppaan lähti sahatavaraa kymmenillä miljoonilla markoilla vuosittain. Jälleenrakennusajan tilikirjat kertovat satojen miljoonien puutavaran vienneistä Eurooppaan. Sahateollisuuden siemen eli kivihiomotehtaan laajeneminen sahateolliseksi laitokseksi toisen maailmansodan päätyttyä 1945 käynnisti sahatavaran viennin pommitetun Euroopan jälleenrakentamiseksi. Tilikirjojen mukaan tärkeimmät vientimaat olivat: Iso-Britannia, Länsi-Saksa, Hollanti, Alankomaat ja Ruotsi, koti-Suomen lisäksi. Karhuntassun näyttelyssä muunmuassa digitaalisen kirjan avulla avautuu QR-koodin kautta Kuusamon sahateollistumisen vaiheet.


Isäni on ollut elämäni suuri innoittajani, vahvojen sukumme naisten, äitini ja molempien mummojeni ohella. Kumpaakaan isoisääni en ehtinyt tavata.


- äidin vanhemmat : isä Kustu Artturi Kaarlenpoika Palukka, Ii ja äiti Salli Maria Katariina s. Pöytäkangas, Oulu, Sanginjoki.

- äidin isän vanhemmat: isä Kaarle Kustaa Palukka, Rantala (Yliranta) postiosoite Laurila, s. 1897 ja äiti Vilhelmiina s. Kaleva

- äidin äidin vanhemmat: isä Olavi Pöytäkangas ja äiti Anna-Liisa s. Lehto

- isän vanhemmat: isä Ville had Moilanen, Suomussalmi, Pajuvaara ja äiti Hilma Ulla s Kovaniemi, Suiningin rannalta


Pieni katsaus mm. Moilas-suvun historiaan

Sukupuusta:  

Isä Johan Vilhelm Moilanen, s. 4.10.1914,  k.10.11.1968 Kuusamo, ja äiti Elsa Esteri Emilia s. Palukka, s. 28.8.1929 Ii, Laurila, muutti Kuusamoon 19.10.1940 Iistä Kuusamoon, k.15.7. 2002 Kuusamo.

Isän vanhemmat : isä mäkitupalainen Ville had Moilanen, 2.11.1880, Suomussalmi, Kiander, nyk. Pajuvaara, muutti Kuusamoon 4.2.1907, k  26.12.1940, ja äiti  Hilma Ulla s. Kovaniemi, Kuusamo , s.6.10.1878, k.16.10.1963. Vihityt 30.9.1907.

..............................................................................................................

Isän isovanhemmat, isä: Jaakko (Jacob) Moilanen s. 1843 Suomussalmi, k. 1913, yhdysviljelijä,  23. Pajuvaara, Ruhtinaansalmi, Suomussalmi, äiti Elsa Eliaksentr Väisänen, s 1852, k.1928

Juho Moilanen, s 28.9.1817, k. 15.10.1850, kuoli isorokkoon

Juho Moilanen, s.13.8.1777, k. 26.4.1853, kuoli vanhuuteen

Juhon isä: Matti Moilanen (Matts Johansson Moilanen), s. 1746, Oulu, k. 1782 Puolanka

Juhon äiti: Kaisa Matintr s. Heikkinen, s 1744, Kianto, k. 1824 Oulu, 

Juho Moilanen, s 1704, k 1788, Ruotusotamies

..........................................

Moilas-suvun juuret juontavat Laatokan Karjalaan nykyisen Venäjän puolelle. Sukunimi lienee muotoutunut periytyväksi viimeistään 1300-luvulla. Kainuun Moilasten kanta-isäksi on valittu Antti Moilanen, joka saapui uudisraivaajana silloiseen Oulujärven erämaahan vuonna 1599. Sukunimi Moilanen MOILA, MOILO(I) tai MUILU, joiden takana on puolestaan venäjänkielinen miehennimi Samoil, Samuil. Tämä taas juontuu raamatullisesta hebreankielisestä profeetan nimesta Samuel, joka merkitsee "Herran kuulema". Sukunimen kirjoitusasussa esiintyy vaihtelua vanhemmissa asiakirjoissa, joissa esiintyy muotoja Moiloeff, Måijloinen, Måilainen jne. Venäjän sukunimiä Samoilov ja Samoilin pidetään sukulaisniminä.

Kaskimailta tietoverkkoon: Sukuseura Moilasen toiminta on alusta lähtien ollut vilkasta - kiitos tarmokkaiden vetäjien kuten Pentti Seppänen, joka koko toimintamme ajan on ollut vastuullisesti mukana. Sukuseuran ensimmäinen puheenjohtaja oli Urho Moilanen. Hänen jälkeensä puheenjohtajina ovat olleet Kauko-Pekka Moilanen, Mikko Moilanen,  Jorma Moilanen ja nykyinen puheenjohtaja Raimo Moilanen.

Sukuseura järjestää vuosittain yksi tai kaksipäiväisiä sukutapaamisia. Vuosittain juhlapaikat vaihtelevat. Tähän mennessä olemme olleet 1978 Kiannanniemellä, 1981 Suomussalmen kirkonkylällä, 1984 ja 1985 Kiannanniemellä, 1986 Kajaanissa, 1987 Paltamossa, 1988 Hyrynsalmella, 1989 Ämmänsaaressa, 1992 Oulussa, 1993 Paltamossa, 1994 Puolangalla (10-vuotisjuhla), 1995 Hossassa, 1996 Kajaanissa, 1997 Norjan Raisissa, 1998 Manamasalossa. Vuoden 2017 sukutapaaminen oli Hossassa 22.-23.7.2017.


Sukuseuran 40-vuotisjuhlaa vietetään Suomussalmella kesällä 2024.

Muutamia vuosilukuja sukuseuran vaiheista:

1978 Ensimmäinen tapaaminen Kiannanniemen Suomussalmella

1984 Sukuseura Moilaset ry perustettiin

1985 Sukututkimus käynnistettiin

1990 Suvun muistomerkki pystytettiin Puolangalle

1993 Sukuseura alkoi julkaista kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää sukulehteä. Sukuseuran tuotteet tulivat myyntiin (pöytäviiri, postikortit, pinssi, solmioneula, tuuliviiri ym.)

1994 Kaskimailta kansaksi  - sukukirja ilmestyi

1997 Sukulaisvierailu Norjan Moilasten luokse

1998 Moilas-sivut internettiin, sukuseuramoilaset.com - ja toinen sukukirja Kainuun Moilaskansa

Pieni katsaus äidin isän Palukka-sukuun ja äidin äidin Pöytäkangas-sukuun

HEIKKI PALUKKA S 24.11.1830, II, K 19.11.1915, puoliso Anna Sofia e Halonen, s. 9.8.1838 Haukipudas, k. 15.11.1906. Vihityt 18.11.1860.

Kaarle Kustaa Heikinpoika PALUKKA, s. 9.4.1864 Ii, k. 22.8.1914, vaimo Vilhelmiina s. Kaleva, s. 18.4.1868 Ii, k. 11.1..1951. Vihityt 16.11.1889.

Lapset:

1. Jenni Katariina, s 25.10.1890 Ii, k. 30.4.1968, mies Heikki Mikkola, s. 23.7.1890 Ii, k. 7.2.1950. Vihityt 19.4.1915.

Lapset:

A. Hilda Amanda, s 25.10.1915 Ii, muutti Ouluun leskenä, mies Jaakko Aukusti Ravaska, s. 8.12.1903. Vihityt 20.9.1937.

B. Laura Maria, s. 5.6.1917, Ii, mies Väinö Henrik Mattila, s. 24.9.1920 Ii. Vihityt 13.6.1943. Muuttivat Ouluun 16.6.1965.

C. Ida Katariina, s. 29.6.1919 Ii, muutti Kemiin 4.7.1961. i. mies Arvo Matias Liikanen, s. 29.7.1913 Ii, muutti Pieksämeälle 27.9.1955. Vihityt 13.7.1941. Ae 27.2.1946. 2. mies Lauri Hemminki Mattila, s. 8.7.1924 Ii, muutti Kemiin 4.7.1961. Vihityt 28.6.1948.

D. Lauri Henrik, s. 19.4.1921, muutti Kaarinaan 4.10.1949, takaisin 30.3.1951, muutti Yli-Kiiminkiin 5.11.1951.

E. Elsa Esteri, s. 18.1.1925 Ii, k. 18.5.1926

F. Jaakko Arvid, s. 28.6.1927 Ii, muutti Rovaniemelle 29.1.1959.

G. Hilja Vilhelmiina, s. 7.10.1929 Ii, k. 22.10.1929.

H.Väinö Johannes, s. 11.7.1932 Ii, Ruotsin kansalainen 18.2.1980, vaimo Laila Tellervo s. Ojalehto. Vihityt 26.1.1966.

I. Valte Eemeli, s.12.6.1935 Ii, Ruotsin kansalainen 2.6.1980.

2. Kaarlo Arvid, s. 5.9.1892 Ii, k. 4.4.1900.

3. Emmi Maria, s. 3.1.1895 Ii, k. 18.3.1900.

4. KUSTU ARTTURI KAARLENPOIKA PALUKKA s. 25.1.1897 Ii, k. 26.11.1939, vaimo Salli Maria Katariina s. Pöytäkangas e. Kaattari, s. 16.10.1898 Oulujoki, muutti Iistä leskenä Kuusamoon 19.10.1940. Vihityt 28.11.1926.

Lapset: 

A. Aune Maria, s. 9.7.1927 Ii, muutti 19.10.1940 Iistä Kuusamoon.

Lapset: 

B. Elsa Esteri Emilia, s. 28.8.1929 Ii, muutti 19.10.1940 Iistä Kuusamoon. 

Lapset: