Yhteys: 0500- 693640 email: valma.lamsa@iki.fi
Kuusamo 150 -teollisuus, 1868 - 2023, Liippapitäjästä kansainvälisyyteen. Kirja julkistettiin 29.7.2023 Kuusamotalossa Kuusamon kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Pauli Saapungin ja kulttuuritoimen johtaja Ulla Ingalsuo-Laaksosen toimesta. Painosmäärä 1000 kpl.
Kuusamo syntyi 1868. Suomi oli Venäjän vallan alla. Elinkeinot liittyivät selviämiseen idän ja lännen välillä. Porotalous ja kaskeaminen hallitsivat. Kuusamon seurakunta, 350 vuotta täyttänyt, loi pohjan pitäjän rajoille ja kuusamolaisten lukemaan oppimiselle. Kun Venäjä hyökkäsi Krimille, Suomi itsenäistyi. Toisen kerran kun Venäjä hyökkäsi Krimille, Suomi liittyi Natoon.
Kuusamon teollisuuden kivijalka luotiin Matti Eksymän perustaessa Jyrkänkoskelle liippatehtaan, jota Mauri Timonen jatkoi sähköistämällä kivihiomotehtaan 1925. Puuteollisuuden vienti alkoi toisen maailman sodan jälleenrakennuksen kiivaimpaan aikaan 1949. Jyrkänkosken tehtaan johtoon valittiin Johan Vilhelm Määttä. Hän oli ollut jo 1930-luvulta lähtien tehtaan työssä. Sodan jälkeen hänen johdollaan puutavaran vienti länteen Eurooppaan alkoi ja jatkui 1980-luvulle saakka. Suomi ja suomalaiset ovat aina olleet kansainvälisiä. Matkailu pohjoisilla herkuilla - elämysteollisuus voi hyvin.
Koskisodan tilalle ovat nousseet Ukrainan sodan ja ilmastonmuutoksen pilvet. Maan kätköistä etsitään nyt aarteita ja orastava kaivosteollisuus on uusi haaste. Kuusamon on soviteteltava teollisuuden nelijakkaraa uuteen asentoon.
Tilaus hintaan 59,00 €/kpl, sis alv 10 %, valma@rakali.fi ja valma.lamsa@iki.fi. Mukana alkuperäinen kuusamolainen liippa 1940-luvulta. Myynnissä Karhuntassu ja Bjarmia Kuusamossa.
Kirjaan tulleen materiaalin tutkiminen alkoi osaltani 1999 ja päättyi 2023. Kirjan aineistoa on lajiteltu vuosia, johtuen arkiston laajuudesta ja sen jakautumisesta useille suvuille. Lisäksi vaikeita valintatilanteita syntyi fakta-aineiston rajaamisessa koskien mm. äänitteitä ja videoita.
Kuusamo 150 -teollisuuskirjaan on puristettu kooste sadoista faktadokumenteista, joita sisältyy edeltäviin Liippatehtaan tarinoihin osat I - IV.
Liippatehtaan tarinoita osa III, 1933 - 1945,
Julkistus 16.4.2015, Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen, Kitkantien juhlanäyttelyssä. Painosmäärä 1000 kpl.
Liippatehtaan toiminnan pysähdyttyä vuonna 1932 hävisivät työpaikat ja koko Kuusamon kunta ajautui valtion holhoukseen. Pankki ei myynytkään tehdasta, vaan alkoi itse tehtailijaksi palkaten työnjohtajaksi kylältä Eetu Hanhelan. Pankki pienensi turbiiniallasta ja tehot voiman tuotannossa heikkenivät. Pankki ei myöskään satsannut markkinointiin samassa suhteessa kuin edeltäjätehtailija. Työnjohto ja työntekijät olivat omalta kylältä. Töitä tehtiin omiien maataloustöiden ohella. Sodan pelko väijyi niin pankin kuin kyläläisten mielessä jo paljon ennen toisen maailman sodan alkua. Välirauhan aikana toiminnassa oli vain jauhomylly. Sodan aikana tehdasta asuttivat myös saksalaiset.
Koillisen taikaa 1974 - 2014 -juhlavuoden kirja
Jukistus Kuusamon kirjastossa joulukuussa 2014. Painosmäärä 500 kpl. Taiteilijaseura Koillinen Ry:n historia ja taiteilijaesittely.
Koostaja, kirjoittaja, toimittaja Valma Lämsä, yhteistyössä Taiteilijaseura Koillisen kanssa.
Kirjassa peilataan taiteen maailmaa aina Kalliomaalauksista digisiveltimiin. Kirjan loppuosassa esitellään vuonna 2014 jäsenenä olleet taiteilijat teoksineen. Taiteilijat kertovat "miksi ja miten minusta tuli taiteilija? "
www.taiteilijaseurakoillinen.fi
Luontainen yhteys Taiteilijaseura Koilliseen ja sen puheenjohtajana toimiminen kiehtoivat tutustumaan myös seuran 40-vuotiseen historiaan. Niin alkoi Koillisen taikaa -kirjan kirjoittaminen yhteistyössä perustajajäsenten ja Taiteilijaseura Koillisen jäsenten kanssa. Hyvä yhteistyö kirjan taittajan tohtori Satu Lampilan kanssa johti kirjan julkistamiseen joulun alla 2014.
Kiitos hyvät Ystävät !
Liippatehtaan tarinoita, osa IV, vv. 1945 - 1968, -kirja
Julkistus marraskuussa 2014, Kuusamo-talo. Painosmäärä 1000 kpl.
Sodan päätyttyä Kansallispankki oli valmis myymään tehtaan kylän miesten perustamalle Kuusamon Kovasin Oy:lle. Liippoja valmistettiin helmikuulle 1949. Perinteisen liipan korvasi tehdasvalmisteinen puristeliippa.
Eurooppa oli pommitettu maan tasalle ja se tarvitsi sahattua puutavaraa. Kovasin Oy perusti tytäryhtiön Kuusamon Jyrkänkoski Oy:n sahaamaan ja viemään puutavaraa Eurooppaan.
Liippatehtaan viereen perustivat vuonna 1960 Ville ja Antti Määttä oman sahan, Vuotunki Oy:n, joka toimitti puutavaraa Eurooppaan työllistäen valtaisan määrän ihmisiä Jyrkänkoskelta, Määttälästä ja Suorajärveltä, jopa kauempaakin. Kuusamon Kovasin Oy, liippatehdas ja saha toimivat vuoteen 1968 saakka, Johan Vilhelm Moilasen kuolemaan asti.
Kuusamo sydämellä - Kuusamo in my heart -kirja
Julkistus: Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen, Luontokuvakeskus Hannu Hautala, Karhuntassu, 2012. Painosmäärä 3000 kpl.
Kuvat: Paavo Hamunen, Hannu Hautala, Olli Lamminsalo ja Petteri Törmänen.Tekstit: Risto Pikkupeura ja Susanna Aarnio. Englannin käännökset: Jonna Lohi.
Toimitus ja alkuruno Valma Lämsä.
Tilaus: kirja 39,00 €/kpl, sis alv 10 %, kukovasin@gmail.com ja valma.lamsa@iki.fi
Myynnissä Kuusamossa Karhuntassussa ja Bjarmiassa. Rukalla Pitäjän Pirtissä.
Kuvien lisäksi kirjassa on ripaus sotahistoriaa ja pieni katsaus viimeisiin noita-kohteisiin, unohtamatta etelä-Kuusamon rajalla olevia tuhatvuotisia kalliomaalauksia. Kirjan alussa on merkittynä parhaita kala- ja marjapaikkoja. Kirja ei ole pelkästään upea matkamuisto tai lahja Kuusamosta muuttaneille, vaan myös oiva opas Kuusamossa matkaaville.
Taustaa: KUUSAMO Luonnon keskellä-kirja oli loppuunmyyty. Hannu Hautalan ja Paavo Hamusen kuvin sekä Tuomo Pirttimaan tekstein varustettu kirja tuli myyntiin vuonna 2009 Digigalleriassa.
Paavo Hamunen ehdotti uutta KUUSAMO-kirjaa, johon tulisi mukaan muitakin Kuusamon luontokuvaajia, Hannun ja hänen lisäkseen. Niin Olli Lamminsalo ja Petteri Törmänen tulivat mukaan. Tekstin tekijäksi kuvaajat kutsuivat Risto Pikkupeuran. Myöhemmin mukaan tuli myös Susanna Aarnio. Vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen syntyi KUUSAMO sydämellä - KUUSAMO in my heart -kirja. Jonna Lohi käänsi tekstit englanniksi. Lähes kymmenen hengen kanssa projektin eteenpäin vieminen oli valtava ponnistus. Yhteinen tahtotila oli suuri ja kirja saatiin myyntiin viikkoa ennen joulua vuonna 2012.
Suomen suloinen suvi ja talven taika DVD -video liitetään kirjan mukaan niin kauan kuin videoita riittää. Video on kuusikielinen kuva-runo-Sibeliusmusiikkitaustainen multimediateos Suomen luonnosta.
Liippatehtaan tarinoita, osa II, vv. 1920 - 1933 -kirja
Julkistus: Luontokuvakeskus Hannu Hautala, Karhuntassu, 2011. Painosmäärä 1000 kpl.
Nurmeslainen Mauri Timonen ja isänsä liikemies Matti Timonen ostivat tehtaan Kansallispankilta. Timonen hankki Saksasta kivikoneet ja toimitti Suomen eduskuntaan lattiakiviä pyöröhalliin ja lehterille, huolimatta vastoinkäymisistä. Pahin oli tulipalo helmikuussa 1929. Mauri oli isänsä Matti Timosen kanssa ennakkoluuloton ja rohkea tehtailija.
Timosen aikaa sanotaan loistoajaksi, joka jätti jälkensä aikalaisiin. Mitään juhlia Kuusamossa ei aloitettu ilman Timosen parin läsnäoloa. Lopulta vastoinkäymiset lannistivat ja tehdas ajautui Kansallispankille vuonna 1932.
Liippatehtaan tarinoita, osa II, täydentävä video, julkistettiin Eksymän sukuseuran kokouksessa heinäkuussa 2012. Video on loppuunmyyty.
Liippatehtaan tarinoita, osa I, vv, 1912 - 1920 -kirja
Julkistus: Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen, Kuusamo-talo, 2011. Painos 1000 kpl.
Liippatehtaan perustaja Matti Eksymä oli voimakastahtoinen ja kauaskatseinen mies. Taistelu koskivoiman käytöstä kesti vuosia. Siitä huolimatta hän taisteli tehtaan toiminnan liikkeelle ja vei liippoja aina Turkkiin saakka. Matti Eksymä teki yhteistyötä "etelän liikemiesten" kanssa. Se oli sekä hyvästä että pahasta.
Lopulta Eksymä luopui tehtaasta etelän liikekumppanilleen, Kurikan Tuiskulle, joka oli ollut myyntimiehenä. Rakentaessaan ja koneistaessaan tehdasta Tuisku velkaantui ja lopulta jätti tehtaan Kansallispankille.
Liippatehtaan tarinoita, osa I, täydentävä video, painos 100 kpl, video on loppuunmyyty.